Aktuális

Jósoltak a macik: kiderült, mikor jön a tavasz

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rablásoktól, terroristáktól, erőszakos tüntetőktől tartanak a franciák

| Szerző: hirado.hu
A megkérdezettek 87 százaléka véli úgy Franciaországban, hogy a nyugdíjreformmal elleni békés tiltakozások összecsapásokba torkollhatnak – derül ki egy most közzétett felmérésből. A migránsok lakta negyedekben élők 83 százaléka hiányolja a fokozottabb rendőri jelenlétet.

A dzsihadista támadások, amelyek 2012 óta 271 halálos áldozatot és közel 1200 sebesültet követeltek, komoly félelemmel tölti el a franciákat, akik a „sárga mellényesek” tüntetései óta egy

újabb társadalmi robbanást sem tartanak kizártnak –

derül ki a Le Figaro legfrissebb, a Fiducial/Odoxa céggel közösen készített „biztonsági barométerének” adataiból. A lap csütörtöki számában megjelent felmérés azt vizsgálta, mely tényezők csökkentik a lakosság biztonságérzetét.

Kapcsolódó tartalom

A megkérdezettek szerint a nyugdíjreformmal kapcsolatos feszültségek mellett az infláció (78 százalék szerint) és az energia ára (76 százalék) hosszú távon új konfrontációk forrása lehet.

A nyugdíjreform elleni felvonulás egyik pillanata 2023. január 31-én Párizsban, Franciaországban. (Fotó: Andrea Savorani Neri/NurPhoto via Getty Images)

Civil milíciákban bíznak

A válaszadók

48 százaléka elsősorban a betöréstől, rablástól és más bűncselekményektől tart.

Tízből közel hat francia (56 százalék) gyakran vagy néha nem érzi magát biztonságban. Sokaknak (69 százalék) gyengíti a biztonságérzetét, hogy energiatakarékosság okán több városban is kikapcsolják a közvilágítást.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség és csendőrség jelenlétét is sokan hiányolják (54 százalék), különösen a városközpontokban (58 százalék). A franciák 92 százaléka támogatja, hogy a migránsok által sűrűn lakott Nantes-ban és Marseille-ben „civil milíciák” vették át a közterek ellenőrzését, bár 78 százalékuk nem tartja kizártnak, hogy „ez elfajulhat.”

Támadékony szélsőbal

A franciák 44 százaléka szerint a következő öt évben előfordulhat, hogy tüntetők rohannak meg középületeket. Mintegy

39 százalék lát kockázatot abban, hogy az utcákon bántalmazzák őket,

ahogy a Le Figaro fogalmaz: a „szélsőbaloldali csoportok és a radikalizálódott verőlegények csak arról álmodnak, hogy káoszt szítsanak a demonstrációkon”. A válaszadók 51 százaléka szerint Franciaország nem képes garantálni a biztonságot a 2023-as rögbi-világbajnokságon és a 2024-es olimpiai játékokon.

(Éjszakai razzia Nantes-ban 2009. január 2-án. Fotó: Andia/Universal Images Group/Getty Images)

Ajánljuk még