Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Osztrák elnök: Ausztria katonailag semleges

| Szerző: hirado.hu
Alexander Van der Bellen kijevi látogatása során közölte: az osztrák hadsereg elhanyagolt állapota miatt nem tudnak fegyvereket szállítani a háborúban álló Ukrajnának. A politikus emlékeztetett, hazája 90 ezer ukrajnai menekültet fogadott be a háború 2022. februári kitörése óta.

Kijevbe látogatott Alexander Van der Bellen osztrák államfő, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A látogatás során – amelyre egy biztosított különvonattal érkezett az osztrák politikus – Van der Bellen kijelentette:

„Ausztria ugyan semleges állam, de nem lehet az abban az esetben, ha emberi életekről és az egyetemes értékekről van szó.”

Volodimir Zelenszkij megköszönte az osztrák államfő látogatását, és kiemelte, fontos, hogy az európai politikusok a saját szemükkel lássák, mit művel Vlagyimir Putyin Ukrajnában.

Az Ukrajnának szánt esetleges osztrák fegyverszállításokkal kapcsolatban Alexander Van der Bellen közölte:

„Hadseregünket az elmúlt tíz évben annyira elhanyagoltuk, hogy nem is tudom léteznek-e olyan fegyvereink, amelyeket fel tudnánk ajánlani Kijevnek. Ettől függetlenül mi senkit nem akadályozunk meg abban, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.”

Ausztria elnöke ugyanakkor emlékeztette vendéglátóját arra, hogy az alpesi állam 90 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és összességében 175 millió eurós támogatást nyújtott a háborúban álló országnak. Továbbá bejelentette, hogy Ausztria generátorokat adományoz Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még