Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

KKM-államtitkár: 2023-ban történelmi rekordot dönthet a Koszovó és Magyarország közötti kereskedelem volumene

Idén történelmi rekordot dönthet a Koszovó és Magyarország közötti kereskedelem volumene, és meghaladhatja a százmillió eurót – mondta Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára a Magyar-Koszovói Üzleti Fórumon csütörtökön.

Az államtitkár megjegyezte: a kétoldalú kereskedelem csaknem megháromszorozódott 2015 óta, és Koszovó Magyarország 65. kereskedelmi partnere volt 2021-ben. Ebben az évben a kétoldalú kereskedelem volumene elérte a 96,1 millió eurót.

2022 első tíz hónapjában Magyarország három legfőbb exportcikke Koszovóba az élőállatok (19 százalék), a nemfém ásványi termékek (9 százalék) és a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó eszközök (9 százalék) voltak. A három legfontosabb importcikk a híradástechnikai, hangfelvevő és -lejátszó eszközök (32 százalék), a textiltermékek (13 százalék), valamint az egyéb fémáruk (12 százalék) voltak.

Sztáray Péter leszögezte:

Magyarország kész minden szükséges lépést megtenni a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és elmélyítése érdekében.

Az államtitkár szerint az együttműködés szorosabbra fűzésének szándékát tükrözi az is, hogy negyven magyar és tizenöt koszovói vállalat vett részt az üzleti fórumon. Ezek a cégek változatos szektorokat, például a vízgazdálkodást, az élelmiszeripart, az informatikai ágazatot és az építőipart képviselték.

Rozeta Hajdari, a Koszovó ipari, vállalkozási és kereskedelmi minisztere beszédében kiemelte: Magyarország az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét 2008. március 19-én, és a NATO keretében aktív része a nemzetközi biztonsági struktúráknak a térségben.

A tisztségviselő megköszönte, hogy Magyarország támogatta a nyugat-balkáni országok NATO-csatlakozását és Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben.

Koszovó európai jövőt, békét és fejlődést érdemel, ahol virágzik a kooperáció az országok között

– mondta Rozeta Hajdari.

Hangsúlyozta, országa számára nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal. A tárcavezető is kiemelte, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a kereskedelem volumene a két fél között, és a kedvező trend 2022-ben is folytatódott. Megjegyezte: „Koszovó és Magyarország barátok, szövetségesek és partnerek a biztonságos és békés jövőért”.

Ajánljuk még