Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Amerika sem bízik Ukrajna győzelmében – Kiszivárgott a Pentagon titkos jegyzőkönyve

| Szerző: hirado.hu
Az ukrán haderő egyhamar nem fogja tudni visszafoglalni a Krímet az orosz haderőtől – mondták el az amerikai védelmi minisztérium szenior tisztségviselői a képviselőház fegyveres szervezetekkel foglalkozó testületének egyik titkos megbeszélésén. A megbeszélés tartalmát a Politico szivárogtatta ki.

A Pentagon úgy értékeli, hogy Ukrajnának nincs és egy ideig nem is lesz meg a képessége arra, hogy kinyomja a Krímből az orosz haderőt – számolt be a Politico írása alapján a Portfolio.hu. Mint ismert, Ukrajna egyik hangoztatott célja, hogy kiverje területéről (melynek hivatalosan része az Oroszország által 2014-ben annektált Krím) az orosz megszállókat.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán politikai vezetés saját elmondása szerint nem is fog tárgyalni Oroszországgal addig, amíg orosz katonák vannak a területükön.

Grad rakétavetővel tüzelnek ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A Politico nem nevezte meg, hogy a Pentagon mely tisztségviselői vettek részt a megbeszélésen, viszont emlékeztetett:

nemrég Mark Milley amerikai vezérkari főnök nyíltan kimondta, hogy szerinte nagyon nehéz lesz visszavenni a Krímet Oroszországtól.

A bennfentesek arról is beszéltek a lapnak, hogy a Zelenszkij-kormány „nagyon dühös” Milley megjegyzése miatt, és hogy az ukránok továbbra is készülnek egy tavaszi offenzívára, melynek célja egyebek mellett a Krím visszaszerzése.

A Pentagon hivatalosan nem volt hajlandó kommentálni a Politico cikkét, csak annyit közölt az amerikai védelmi minisztérium, hogy példaértékű Ukrajna helytállása az orosz agresszióval szemben.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még