Fontos

Orbán Viktor: A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harmadszor is meghosszabbította a rendkívüli állapotot a mianmari junta

Az ügyvezető államelnök szerdán ismertetett bejelentése szerint a két évvel ezelőtt államcsínnyel hatalomra került mianmari junta újabb hat hónappal meghosszabbította az országban érvényben lévő rendkívüli állapotot.

Mjint Szve ügyvezető elmondta, hogy bár a mianmari alkotmány szerint legfeljebb kétszer lehet elrendelni a rendkívüli állapotot, a mostani szokatlan körülmények azt indokolják, hogy kivételesen harmadszor is meghosszabbítsák.

A helyi televízió szerdai jelentése szerint Min Aung Hlaing tábornok, a junta vezetője a Nemzeti Védelmi és Biztonsági Tanács előző napi ülésén megerősítette azt a döntést, hogy többpárti választásokat kell tartani a „nép kívánságának megfelelően”.

A katonai vezetés korábban arra tett ígéretet, hogy idén augusztusban megrendezik a választásokat.

Az érvényben lévő szabályok szerint viszont nem lehet választást tartani az országban, amíg tart a rendkívüli állapot.

Aung Szan Szú Kji, a Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű párt Nobel-békedíjas elnöke, az ország korábbi de facto vezetője már bejelentette, hogy az idei választások eredményét nem fogja elismerni.

Kapcsolódó tartalom

A 2021-es államcsíny évfordulójára a mianmari nagyvárosokban csendes tiltakozással – távolmaradással – emlékeztek, külföldön pedig tüntetéseket tartottak, amelyeken a száműzött vezetők és más résztvevők megfogadták, hogy véget vetnek a szerintük törvénytelenül hatalmon lévő vezetés tevékenységének.

Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken több százan vettek részt a mianmari ellenzék támogatóinak gyűlésein.

A mianmari hadsereg 2021 február elsején hirdette ki a rendkívüli állapotot, miután átvette a hatalmat Aung Szan Szú Kjítől, arra hivatkozva, hogy a Nobel-békedíjas politikus pártja csalással nyerte meg a 2020. novemberi választást.

Ajánljuk még