Aktuális

Letartóztatták a bécsi késelés afgán gyanúsítottját

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európa szénbányái „köszönik” a szankcióknak: újra üzemelnek

| Szerző: hirado.hu
Mivel az ideológiai okokból megnövelt energiatermelő szegmenst képező nap- és szélerőművek nem képesek biztosítani az európai országok biztonságos áramtermelését, és az atomerőművek jelentős részét felszámolták, Németországban újra üzembe állították a lignitbányákat. Berlin tavaly októberben jelentette be, hogy újranyitja öt ligniterőművét is. Közben Lengyelország is növelte az értékes „fekete arany” kitermelését.
Szászország, Neukieritzsch: Vereinigtes Schleenhain külszíni bánya (Fotó: Jan Woitas/Getty Images)
(Fotó: Jan Woitas/Getty Images)
A belchatowi szénbánya külszíni bányájának látképe egy repülőgépről a lengyelországi Belchatowban. A belchatowi szénerőmű 5472 megawatt teljesítményével a világ legnagyobb lignit szénerőműve. Európa leginkább szénfüggő országaként Lengyelország az erőműre támaszkodik, amely áramtermelésének 70 száazlékát adja (Fotó: Omar Marques/Getty Images)
(Fotó: Omar Marques/Getty Images)
2023. január 05., Észak-Rajna–Vesztfália, Elsdorf. A külszíni fejtésű hambachi lignitbányban az RWE AG német multinacionális energetikai vállalat lignitbányászai dolgoznak (Fotó: Rolf Vennenbernd/dpa/Getty Images)
2023. január 11., Brandenburg, Welzow. A Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG) által üzemeltetett Welzow-Süd lignit külszíni bányában az üledékhalmok felett egy szórógép látható. A háttérben füstölög a Schwarze Pumpe nevű, lignittüzelésű erőmű. A kibányászott lignitet különböző erőművekben égetik el áramtermelés céljából (Fotó: B: Patrick Pleul/dpa/Getty Images)
2023. január 11., Lutzerath, Németország. A lutzerathi külszíni bánya és a külszíni bányászat (Fotó: Charles M. Vella/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
(Fotó: Charles M. Vella/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
2023. január 23., Észak-Rajna–Vesztfália, Erkelenz. Bányagépek dolgoznak a Garzweiler nevű, külszíni fejtésű lignitbányában (Fotó: Federico Gambarini/dpa/Getty Images)
(Fotó: Federico Gambarini/dpa/Getty Images)

Ajánljuk még