Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Egyre durvább a helyzet Ukrajnában: 3000 brigád járja az utcákat, hogy elvigyék a férfiakat harcolni

| Szerző: hirado.hu
Egyre durvább a katonai mozgósítás Ukrajnában: nagyjából 3000 brigád járja a településeket, hogy a katonakorú férfiakat elvigye harcolni. A videókon is látszik, hogy a járókelő férfiaknak egyszerűen esélyük sincs a túlerővel szemben.

Az M1 Híradó által bemutatott felvételeken éppen egy mikrobuszba tuszkolnak be több mozgósított férfit a toborzóiroda munkatársai a dél-ukrajnai Odesszában. A fekete-tengeri kikötővárosban egyre több hasonló felvétel lát napvilágot. A videókon is látszik, hogy a járókelő férfiaknak egyszerűen esélyük sincs a túlerővel szemben. Szintén Odesszában egy utcai kamera rögzítette, amikor egy férfit – akit korábban behívtak harcolni – erőszakosan rángatnak egy jármű felé.

Egy másik felvételen az látható, hogy a Lemberg megyei Brodiban egy férfi azt hánytorgatja fel az utcán a behívókat osztogató katonáknak, hogy jogtalanul vették el a telefonját, amiért őket filmezte. Az egyenruhások szerint azonban az intézkedés jogos, mire a férfi úgy reagált, hogy az utcai toborzás viszont jogtalan.

Kapcsolódó tartalom

Ezt egyre többen gondolják így. A következő felvételen a Mikoljajiv megyei Pervomajszkban próbálja elmagyarázni egy férfi a rendőrnek, hogy hivatalosan nem adhatna át behívót az utcán. De van olyan is, aki a főúton kapja meg a parancsot, hiszen a katonák az utak mentén is rendszeresen osztogatják a cédulákat – hangzott el az M1 Híradójában.

Az egyenruhások már a konditermekbe is bemennek férfiak után kutatva. Információink szerint országosan mintegy háromezer mobil brigád járja az utcákat.

Egy másik felvételen azt láthatjuk, amikor Zaporizzsjében a helyi hadkiegészítők egy edzőterembe próbálnak bejutni. Kijevben pedig még az ételfutárt is meglepik.

Ukrajnában a hadiállapot miatt a sajtószabadság is korlátozva van, ezért az ottaniak hónapok óta a Telegramon osztják meg egymással a túlkapásokat.

Kárpátalján ugyanezen az alkalmazáson keresztül értesítik egymást az emberek. A kárpátaljai településeken is csoportosan járnak az egyenruhások, férfiak után kutatva.

Közben felvételek jelentek meg arról is, ahogy az Kijev melletti Brovariban a helyi toborzóiroda vezetője minden férfinak behívót ad a helyi önkormányzat ülésén. Először a kerület polgármestere kap cédulát, aztán a képviselők is, akik nagyon meglepődnek, de kénytelenek átvenni a mozgósításról szóló parancsot.

Mindez azért is érdekes, mert Ukrajna a napokban újabb határátlépési korlátozásokat vezetett be állampolgárai számára. Az ukrán határőrszolgálat bejelentette: a háború végéig tilos lesz elhagyniuk Ukrajnát a parlamenti, a megyei és az önkormányzati képviselőknek is. De nem léphetnek ki az országból az ügyészek, a bírók és az önkormányzati alkalmazottak sem.

Ez a nőkre és a férfiakra is egyaránt vonatkozik. Ezek a változások konkrétan le vannak fektetve az 57-es számú rendeletben, a határőröknek pedig ezt alkalmazniuk is kell” – mondta az ukrán állami határőrszolgálat szóvivője.

A kijevi kormány kiutazást tiltó újabb rendelete azután született, hogy az ukrán kormánypárt parlamenti frakcióvezető-helyettesét, Mikola Tiscsenkót azon érték, hogy nyaralni ment Thaiföldre, és nem hivatalos tárgyalásokat folytatott, ahogy azt ő állította. Az ukránok szerint ezzel szégyent hozott a hazájára, miközben mások a fronton harcolnak.

Kiemelt kép: illusztráció

Kapcsolódó hírek

Képek az orosz–ukrán harcok legdurvább színtereiről
A lassan egy éve tartó orosz–ukrán háború talán legvéresebb összecsapásai a donyecki régió északi részén, főként Bahmut környékén alakultak ki. A heves harcok következtében számos település szinte teljesen a földdel vált egyenlővé, és civilek is nagy számban vesztették életüket. Képválogatásunk az orosz és ukrán erők küzdelmeiről és annak következményeiről.
Külföld

Ajánljuk még