Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Az igazi „ársokk” még csak most kezdődik – sokkal többet fizet a német ipar az energiáért, mint a válság előtt

| Szerző: hirado.hu
A valódi energiaársokkal még nem szembesültek az európai vállalatok egy nemzetközi biztosítótársaság által készített tanulmány szerint. Ez azt jelenti, hogy például a német ipari szereplőknek legalább 40 százalékkal kell majd többet költeniük energiára idén, mint tették azt 2021-ben.

 

A német ipar 2023-ban mintegy 40 szá9zalékkal többet fog fizetni az energiáért, mint 2021-ben, az orosz–ukrán háború által kiváltott energiaválság előtt – írja a Reuters. A lap az Allianz Trade nemzetközi biztosítótársaság nemrég közzétett tanulmányára hivatkozik, amely a lejáró szerződéseket, valamint a késleltetett nagykereskedelmi árhatásokat vette alapul.

Kapcsolódó tartalom

A nagy energiaársokk még mindig az európai vállalatok előtt áll

– olvasható a tanulmányban. 2022-ben még sikerült mérsékelni a magasabb vállalati közüzemi számlákat, ugyanis a nagykereskedelmi piacok hosszú átfutási ideje és a kormányzati beavatkozások enyhítették a megugró árak azonnali hatását, mely amiatt alakult ki, mert Oroszország visszafogta a nyugatra irányuló energiaexportot.

Az áremelkedések Európa-szerte 1–1,5 szálakékkal fogják sújtani a vállalati profitot és a beruházások csökkenéséhez vezetnek, ami Németország esetében az Allianz Trade becslései alapján 25 milliárd eurót (mintegy 940 milliárd forintot) jelentene.

A tanulmány azonban azt is megjegyzi, hogy a német vállalatok pénzügyei stabilnak mondhatók, és az államilag bevezetett gázárplafon segítséget jelenthetne.

Szászország, Zwickau. Az ingolstadti központban tervezett első elektromos autó a Q6-os, amelynek piaci bevezetését 2023-ra tervezik. Az Audi a Q4 e-tron gyártásával tért vissza alapító telephelyére (Fotó: Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Images)

Kapcsolódó tartalom

Az Allianz Trade igyekszik leszögezni, hogy mindezek ellenére túlzók azok a félelmek, hogy a válság az ipar leépüléséhez és az Egyesült Államokkal szembeni versenyképesség csökkenéséhez vezetnek, mivel szerintük a munkaerőköltségek és az árfolyamok nagyobb hatással vannak a gyártásra, mint az energiaárak. A tanulmány nem mulasztja el azt hangsúlyozni, hogy az exportőrök ugyan jelentős piaci részesedést veszítettek jó néhány területeken (pl. az agrárium és az élelmiszeripar), de a relatív haszonélvezők inkább ázsiaiak, közel-keletiek és afrikaiak, és nem az amerikaiak voltak.

A német kormány egyszeri kifizetése a magánháztartások és a kisvállalkozások megsegítésére a gázárak miatt – egy olyan csomag első része, amelyet márciusban életbe lépő visszamenőleges árkorlátozással egészítenek ki – eddig 4,3 milliárd euróba került, közölte szombaton a gazdasági minisztérium.

Berlin 12 milliárd eurót különített el a kifizetésre, de a minisztérium szerint a 4,3 milliárd euró nem a végleges költség, mivel sok jogosult cég még nem igényelte a támogatást. Nekik február végéig van idejük.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép: Lubmin – A Neptune LNG-feldolgozó hajó (Fotó: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)

Ajánljuk még