Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Álhírterjesztés miatt távollétében nyolcévi börtönre ítéltek egy orosz újságírót

Távollétében nyolcévi börtönre ítélte egy moszkvai bíróság szerdán Alekszandr Nyevzorov ismert orosz újságírót, miután bűnösnek találta az orosz hadsereggel kapcsolatos álhírek terjesztésében.

A nyomozók tavaly indítottak eljárást Nyevzorov ellen, amikor a közösségi médiában kitett posztjaiban arról írt, hogy az orosz erők szándékosan indítottak tüzérségi támadást a dél-ukrajnai mariupoli szülőotthon ellen, ami Moszkva szerint hamis állítás.

A bíróság közleménye szerint az újságíró egy büntetőtáborban fogja letölteni a büntetést, ha visszatér Oroszországba. Ezenkívül négy évre eltiltották a közösségi médiumokon való tartalomközléstől is.

Nyevzorov, akinek kétmillió előfizetővel rendelkező YouTube-csatornája van, nevetségesnek nevezte az ellene folyó nyomozást,

és tavaly márciusban a feleségével együtt elhagyta az országot.

Júniusban ukrán állampolgárságot kapott, miután nyilvánosan elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, bűncselekménynek nevezve a háborút és áldozatnak Ukrajnát.

Nyolc nappal Ukrajna tavaly februári lerohanása után Oroszországban törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt évig terjedő elzárással büntethetők azok, akik álhíreket terjesztenek az orosz hadseregről.

Moszkva azóta blokkolta a hozzáférést a konfliktussal kapcsolatos hivatalos állásponttal eltérő tartalmakat közlő hírportálokhoz, tucatnyi orosz és külföldi hírportál pedig elhagyta az országot.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még