Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

A lustasághoz való jog – Maró gúnnyal osztották ki a francia tüntetőket

| Szerző: hirado.hu
A lustasághoz való jog, az erőfeszítés nélküli társadalom – így jellemezte maró gúnnyal Gérald Darmanin francia belügyminiszter azt a baloldali attitűdöt, mely szerinte rátelepedett a nyugdíjreform elleni tömegtüntetésekre egy olyan szellemiséggel, amely felforgatja a társadalmi rendet.
Tüntetők vitatkoznak a francia rohamrendőrökkel a nyugdíjkorhatár emelésés elleni tüntetésen Párizsban, Franciaországban 2023. január 31-én. (Fotó: Sathiri Kelpa/Anadolu Agency via Getty Images)

A Le Parisiennek nyilatkozva Darmanin a MoDem párt vezetője, François Bayrou kijelentéseire utalva támadta a „lusta és bobo baloldaliságot”.

A bobo kifejezés Maupassant Bel Ami című regényéből került át a francia nyelvbe,

a burzsoá és a bohém szavak játékos összevonásából,

ma pedig a gazdag aranyifjak, az IT-cégeknél, bankoknál dolgozó fiatal felnőtt férfiak markáns ízlésvilágot megjelenítő rétegét nevezik így.

A belügyminiszter figyelmeztetett: szerinte ez a Nupes nevű baloldali pártkoalíció, a parlament legerősebb ellenzéki formációja gondolkodását is jellemzi. Hazug és torz ígéreteikkel pedig Darmanin szerint

teljesen szétverik a társadalmi berendezkedést.

Tüntetők a francia kormány nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó terve elleni demostáción Párizsban, Franciaországban 2023. január 31-én. (Fotó: Sathiri Kelpa/Anadolu Agency via Getty Images)

François Bayrou Le Figaro című lap szerint határozottan elhatárolódott a belügyminiszter által használt kifejezésektől és személyeskedésnek, „a vita legrosszabb módjának” nevezte Darmanin felvetését. Szerinte a nyugdíjreform ellen tüntető munkavállalók azt kérik számon a kormánytól, hogy nem kínálnak nekik látható jövőképet, perspektívákat.

Kiemelt kép: A francia rohamrendőrök könnygázt vetnek be a francia kormánynak a törvényes nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó terve elleni tüntetésen Párizsban, Franciaországban 2023. január 31-én (Fotó: Firas Abdullah/Anadolu Agency via Getty Images))

Ajánljuk még