Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Nem aprózta el: világsztárokban fedezte fel önmagát a korrupt brüsszeli politikus

| Szerző: hirado.hu
Pier Antonio Panzeri a bűnözők királyához hasonlította magát egy rendőrségi felvétel tanúsága szerint. A letartóztatott baloldali politikus hajlandó vádalkut kötni, amennyiben csökkentik büntetését. Az egész Európai Uniót megrázó korrupciós botrányban magyar ellenzéki képviselők érintettsége is felmerül.

 

Az Ocean’s Eleven – a Tripla vagy semmi bűnözői „szupercsapatához” hasonlította magát és azt a korrupciós bűnszervezetet Pier Antonio Panzeri olasz baloldali politikus, amelynek egyik irányítója volt. Az egész brüsszeli elitet megrázó korrupciós botrány Eva Kaili melletti főszereplője hajlandó vádalkut kötni a hatóságokkal, amennyiben esély mutatkozik büntetésének csökkentésére.

Sajtóhírek szerint amennyiben ez megvalósul, „összesen” öt év börtönt kaphat, amelyből jó, ha egyet kell letöltenie, azt is nagy valószínűséggel házi őrizetben. A vádalku részeként Panzeri elismerte,

hogy bűnszervezetben vett részt, korrumpálták, és hogy 120 ezer eurót adott át egy baloldali EP- képviselőnek.

Ám nemcsak a belga képviselő kapott tőle borítékot, hanem egy olasz szakszervezeti vezető is, akinek a következőket mondta a pénz átadásakor:

„olyanok vagyunk, mint az Ocean’s Eleven”.

A képviselő gúnyolódott, arra célozva, hogy egy legyőzhetetlen, „szupercsapat” tagja.

Pier Antonio Panzeri (Forrás: Facebook)

A zömében baloldali képviselőket érintő korrupciós ügy másik kulcsfigurája, a görög Eva Kaili, akinek luxusapartmanja van Athénban, karibi nyaralásokra járt, és a görög felső tízezer által látogatott partik, fogadások állandó vendége volt.

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

A brüsszeli korrupciós ügy kapcsán magyar ellenzéki képviselők neve is felmerült korábban. A szocialista Gurmai Zita mellett Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, valamint Gurmai egykori párttársa, Ujhelyi István is érintett lehet. Utóbbi kiváló kapcsolatot ápolt a jelenleg egy belga luxusbörtönben lévő Eva Kailival, akivel a múltban közösen szerveztek konferenciát.

Kapcsolódó tartalom

Tudvalévő, a tavaly decemberben kirobbant uniós korrupciós botrányban zömében baloldali képviselők és velük együttműködő nem kormányzati szervek (NGO) érintettek. Legtöbbjük marokkói, valamint katari kormányoktól fogadott el kenőpénzt. Ugyan a botrány kirobbanása óta négy embert letartóztattak, ám akár hatvanan is érintettek lehetnek minden idők legnagyobb uniós korrupciós botrányában.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció: George Clooney, az Ocean’s Eleven című film egyik főszereplője (Fotó: Alessandra Benedetti/Corbis via Getty Images)

Ajánljuk még