Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Brüsszeli korrupció: így él a luxusbörtönben Eva Kaili

| Szerző: hirado.hu
Eva Kaili filmsztárokhoz illő luxusban élt, mielőtt a rendőrség elfogta – erről cikkezik a nemzetközi sajtó. A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője állítólag nemcsak a társasági életben, hanem otthon is szerette a fényűzést. Közben egy újabb név is előkerült: kiderült ugyanis, hogy az egyik gyanúsított asszisztense is a brüsszeli vesztegetési hálózat érintettje lehet.

Két hete egy szerencsés játékos 1,3 milliárd forintot nyert a hatos lottón. Ennek az összegnek a hatszorosát – belga sajtóértesülések szerint – panamai bankszámlákon, csaknem felét pedig készpénzben találták meg a belga rendőrök a decemberben letartóztatott Eva Kailinál és több, hozzá közel álló személynél.

Az összesen több mint másfél millió euró, azaz csaknem 600 millió forintnyi készpénz bőröndökben lapult. A kilónyi pénzkötegeket be is mutatták a nyilvánosságnak

– hangzott el az M1 Híradójában.

Kapcsolódó tartalom

Korábban Kaili és élettársa, a botrányban szintén érintett Francesco Giorgi gyakran publikált fotókat internetes oldalaikon fényűző életükről, tengeri luxusnyaralásaikról. Eva Kaili az egyik képen például a milliárdos brit üzletember, Richard Branson társaságában látható.

A korrupt brüsszeli alelnök még dicsekedett is azzal, milyen gazdag – fogalmazott az Origo, miután a V4NA nemzetközi hírügynökség újabb cikket közölt arról, milyen elképesztő ingatlanvagyona van Eva Kailinak, a brüsszeli korrupciós ügy főszereplőjének. A portál szerint Görögországban, az Athén melletti Psychikóban vásárolt 2019-ben egy luxuslakást 260 ezer euróért. Piaci értéke azonban egy ingatlantanácsadó szerint a 900 ezer eurót is elérheti. Eva Kaili ezt az ingatlant egy másik településen lévő lakás eladása után vásárolta meg, amit – sajtóértesülések szerint – 340 ezer euróért adott el.

Ugyanakkor az adóhivatal csak 214 ezer euróra értékelte annak értékét. A jelentős, több mint 100 ezer eurós különbség kérdéseket vethet fel a korrupciós ügy fényében – jegyezte meg a V4NA.

Az Origo kiemelte: közismert pénzmosási technika papíron áron alul megvenni ingatlanokat, majd áron felül eladni, ezzel elrejtve a korrupcióval megszerzett pénzt.

Eva Kaili egyébként még másik három ingatlant is megvásárolt: egy lakást Belgiumban, kettőt pedig Görögországban, Athénban és Szalonikiben.

A korábban fényűző életet élő Eva Kaili jelenleg a rácsok mögött tölti mindennapjait. Pontosabban: ugyan börtönben, de rácsok nélkül. A korrupt politikust ugyanis őrizetbe vétele után rövid időn belül a Metropol szerint egy brüsszeli luxusbörtönbe szállították, ahol az ablakokon nincs rács, a cellákban pedig saját hűtő, televízió, telefon és zuhanykabin is van. Eva Kaili azonban mégis elégedetlen. Sztárügyvédjeivel azt üzente: a fogva tartás körülményei kínzással érnek fel.

Kapcsolódó tartalom

Noha Eva Kaili lebukásával robbant ki a brüsszeli korruciós botrány, azóta folyamatosan dől a brüsszeli korrupciós dominó. A már letartóztatott politikusok sorra próbálnak vádalkut kötni. Újabb és újabb neveket említenek, remélve, hogy ők enyhébb büntetést kapnak. Pier Antonio Panzeri, korábbi EP-képviselő után Eva Kaili élettársa, Francesco Giorgi is úgy döntött: vallomást tesz.

Közben egyre nagyobb figyelem irányul számos civil szervezetre, amelyek – sajtóhírek szerint – nyakig benne lehetnek a vesztegetési ügyben. Köztük van Soros György amerikai milliárdos egyik alapítványának a partnerszervezete is.

Nemcsak az Európai Parlament, hanem az Európai Bizottság is érintett lehet a korrupciós botrányban – hívta fel a figyelmet a Nézőpont Intézet elemzője. Pálfalvi Milán szerint egyértelművé vált, hogy egy korrupciós iparág alakult ki Brüsszelben.

Azért is nevezhető egyfajta iparágnak, mert lényegében mind a szankciós politika tekintetében, mind a migráció kérdésében, a teljes politikai hozzáállás tekintetében az európai parlamenti képviselőknek azon csoportja, elég sokan vannak sajnos, akik érintettek lehetnek a korrupciós botrányban, eladták a szavazatukat. Az alapján hozzák meg a döntéseiket, hát nem az európai emberek érdekében, hanem a megbízóik érdekében, hogy mennyi pénzt kapnak” – fogalmazott az elemző.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hányan vettek részt a brüsszeli korrupcióban. Sajtóhírek szerint legalább hatvan uniós politikus lehet érintett az ügyben, többségük szocialista vagy néppárti politikus.

 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még