Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Bolsonaro turistavízumot igényelt az Egyesült Államokban

Jair Bolsonaro turistavízumot igényelt az Egyesült Államokban – jelentette be hétfőn a volt brazil elnök ügyvédje.

Felipe Alexandre szerint a kérelmet még pénteken benyújtották. Hozzátette, hogy a volt államfő az elbírálás idejére az Egyesült Államokban marad.

„Szeretne egy kis időt magára fordítani, kitisztítani a fejét és kiélvezni néhány hónapig a turistáskodást az Egyesült Államokban, mielőtt eldöntené a további lépéseket” – ismertette Alexandre a Reuters hírügynökségnek e-mailen eljuttatott állásfoglalásában. „Rajta múlik, hogy felhasználja-e majd a (turisztikai vízum nyújtotta) teljes hat hónapot” – tette hozzá az ügyvéd.

Elsőként a The Financial Times című amerikai lap jelentett Bolsonaro vízumkérelméről.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a megkeresésekre az ügyben azzal reagált, hogy a vízumokkal kapcsolatos dokumentumok bizalmasak.

Bolsonaro 48 órával mandátuma lejárta és baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva január elsejei hivatalba lépése előtt Floridába utazott. Január 8-án a volt elnök több ezer szimpatizánsa megostromolta a brazil kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság fővárosi épületeit, majd behatolva fosztogatni és garázdálkodni kezdett, ezzel tiltakozva a választási eredmények ellen.

A brazil legfelsőbb bíróság jóváhagyta, hogy vizsgálatot indítsanak Bolsonaróval szemben a történtekkel összefüggésben.

Nemrég az amerikai képviselőház 41 demokrata párti tagja felkérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy működjön együtt a zavargások ügyében indult brazil vizsgálattal, és vonja vissza Bolsonaro Egyesült Államokbeli tartózkodását lehetővé tévő vízumát.

Feltételezhetően Bolsonaro az állami vezetőknek és diplomatáknak fenntartott, 30 napos ott-tartózkodást lehetővé tevő „A” besorolású vízummal érkezett az országba.

Ajánljuk még