Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

A belga igazságügyi miniszter ezereurós automatikus bírságot javasol a kokain birtoklásán kapott embereknek

Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter ezereurós bírságot javasol minden, kokain birtoklásán tetten ért embernek, a pénzbüntetést automatikusan vonnák le az érintettek bankszámláiról – írta szerdán a The Brussels Times hírportál.

A miniszter javaslata szerint a kokain birtoklásán tetten ért, de a bírság megfizetését megtagadó fogyasztóknak nem kell többé megjelenniük a bíróságon, ugyanis „az igazságügyi rendszer már így is túlterhelt.” Ehelyett az ügyészség úgynevezett fizetési meghagyást adna át a pénzügyi hatóságoknak, amelyet felhatalmaznának, hogy vonja le a bírságot a kokainhasználó bankszámlájáról.

A hírportál szerint ez a gyakorlat már létezik a közlekedési bírságok esetében, így alkalmazása a kábítószeres bűncselekmények esetében is megvalósulhat. Az igazságügyi miniszter hivatalának szóvivője megerősítette a The Brussels Timesnak, hogy a kormány a Belgiumban folyó kábítószer elleni háború keretében szigorúbb büntetésekkel kívánja visszaszorítani a kábítószer-fogyasztást.

Egy nemrégiben készült jelentés szerint az elmúlt három évben megduplázódott a kokainfogyasztás Belgiumban, ahol az antwerpeni kikötő a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik fő csomópontja.

A belgiumi fül-orr-gégészek társasága egy múlt heti jelentésben arra hívta fel a figyelmet, hogy szembetűnően megnövekedett a kokainfogyasztás miatt súlyos légúti panaszokkal küszködő betegek száma.

Az Europol uniós rendőri együttműködési szervezet szeptemberben figyelmeztetett, Belgiumban az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények. A tavalyi év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt Antwerpenben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még