Fontos

Halálra gázoltak egy gyalogost az autópályán, lezárták a külső és belső sávot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Phenjani orosz nagykövetség: Feloldották az észak-koreai főváros zárlatát

Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint.

A diplomáciai képviselet a Facebookon tette közzé az észak-koreai külügyminisztérium bejelentését a karantén feloldásáról. Észak-Korea szerdán a Phenjanban élő külföldi diplomatákat is otthonmaradásra és napi négy lázmérésre szólította fel a „szezonális légzőszervi megbetegedések”, egyebek között az influenza terjedése miatt, a Covid-19-et nem említették.

Az Észak-Koreával foglalkozó szöuli NK News hírportál vasárnap azt közölte, hogy a hét végén – műholdfelvételek tanúsága szerint – Phenjanban

máris lakosok ezrei tódultak a szabadba, hogy gyakoroljanak az észak-koreai néphadsereg 75 éves fennállása alkalmából február 8-án rendezendő ünnepségekre.

Észak-Korea tavaly jelentette be először, hogy koronavírusos megbetegedést találtak a világtól elzárt országban, augusztusban azonban máris „győzelmet hirdettek” a vírus felett, és mivel a tesztelés sosem vált széles körűvé, a Covid-19-cel kapcsolatos megbetegedések és halálozások pontos száma azóta sem ismert.

Phenjan mindazonáltal már akkor leszögezte: a megbetegedésekért Dél-Korea a felelős, a vírus ugyanis a dél-koreai ellenzéki csoportok által hőlégballonokkal Észak-Koreába juttatott, Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt bíráló röplapokon került be a kommunista országba.

A phenjani kormányzat – július végéig – csupán a „lázas megbetegedések” napi számát közölte, amely a mintegy 25 milliós országban elérte a 4,77 milliót. A kormány 74 halálos áldozatot jelentett.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még