Aktuális

Késsel szúrtak meg egy nőt Brüsszelben, méterekre az EU székházától

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Peking szerint Washington miatt tart még a háború Ukrajnában

| Szerző: hirado.hu
A kínai vezetés az Egyesült Államokat, mindenekelőtt pedig az amerikai fegyverszállítmányokat okolja az ukrajnai konfliktus eszkalációjáért. Mao Ning kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján azokra az amerikai vádakra reagált, amelyek szerint a kínai vállalatok támogatják az Ukrajnában harcoló orosz erőket.

 

„Az Egyesült Államok az, amely az ukrajnai válságot kirobbantotta” – jelentette ki Mao Ning, a kínai külügyminisztérium tájékoztatási főosztályának igazgatóhelyettese hétfőn Pekingben újságíróknak. A külügyi szóvivő hozzátette, hogy

Washington „az ukrajnai válságot tápláló legnagyobb tényező”.

Mao Ning azokra az amerikai vádakra reagált, amelyek szerint kínai vállalatok támogatják vagy támogathatják az Ukrajnában harcoló orosz erőket.

Ukrán katonai járművek (Fotó: Spencer Platt/Getty Images)

Ha valóban a válság lezárása a cél

Azáltal, hogy az Egyesült Államok különféle nehéz- és támadófegyvereket szállít Ukrajnának, csak elodázza és fokozza a konfliktust. A Kínai Népköztársaság ugyanakkor sohasem ítélte el Oroszországot Ukrajna megszállása miatt.

Kapcsolódó tartalom

A külügyi szóvivő sajtónyilatkozatában „alaptalan gyanúról” és „zsarolásról” beszélt. Figyelmeztetett: Peking nem fogja tétlenül nézni, hogy az Egyesült Államok megsérti a kínai vállalatok törvényes jogait és érdekeit.

Ha Washington valóban azt akarja, hogy a válság hamarosan véget érjen, és törődik az emberek életével Ukrajnában, akkor fel kell hagynia a fegyverszállításokkal és a harcokból származó haszon lefölözésével

– mondta.

A kép illusztráció. (Fotó: Jan Dobronoszov/Global Images Ukraine)

Pekingbe várják az amerikai külügyminisztert

A kínai külügy néhány nappal Antony Blinken amerikai külügyminiszter pekingi látogatása előtt váltott élesebb hangnemre – mutat rá a ZDF német közszolgálati televízió elemzője.

Blinkent vasárnap és hétfőn várják a kínai fővárosba, amerikai külügyminiszter legutóbb 2018 októberében járt Pekingben.

A szóvivő emlékeztette az Egyesült Államokat, hogy egyfelől a párbeszéd és az együttműködés fontosságáról beszélnek Kínával kapcsolatban, ugyanakkor beavatkoznak az ország belügyeibe.

A kiemelt képen: Grad tüzérségi üteg az ukrajnai Donyecki területen 2023. január 29-én (Fotó: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency)

Ajánljuk még