Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Megérkezett az oroszok hadijelentése

Hamarosan további erők érkeznek az Ukrajnával szomszédos oroszországi Kurszk megyébe a határ védelmére és a biztonság garantálására – jelentette be Roman Sztarovojt, a régió kormányzója egy hétfői operatív értekezleten.

„Az elkövetkező napokban további kontingens érkezik Kurszk megyébe” – közölte a kormányzó, aki teljeskörű támogatást kért az erősítés és felszerelésének fogadásához és elhelyezéséhez, hogy a katonák a lehető leggyorsabban megkezdhessék az államhatár védelmét, és a régió biztonságának szavatolását.

Előző nap Sztarovojt arról számolt be, hogy a kurszki közművek egy alkalmazottja megsebesült, amikor az ukrán hadsereg tüzet nyitott Krasznooktyabrszkij és Volfino községekre.

Kapcsolódó tartalom

Alekszandr Oszipov, a Bajkálontúli terület kormányzója kedden rendeletet adott ki, amelyben a katonáknak 3 millió rubelt ígért egy német Leopard harckocsi elfogásáért, egymillió rubelt pedig a megsemmisítéséért.

(A rubel jelenleg valamivel több mint 5 forintot ér.) Az amerikai Abrams harckocsik esetében a tarifa 1,5 millió, illetve 500 ezer rubel.

Kapcsolódó tartalom

Hasonló bónusz jár bármely más NATO-ország harckocsija esetében is. Azok a katonák – összesen legfeljebb öt ember -, akik részt vettek a tank megsemmisítésében, vagy elfogásában, fejenként százezertől félmillió rubelig terjedő jutalmat kapnak.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve elmondta, hogy

az orosz fegyveres erők Donyeck környékén végrehajtott támadó akciói során több mint hetven ukrán katona esett el, egy harckocsi, egy gyalogsági harcjármű, két kisteherautó, két Grad sorozatverő, egy D-30-as tarack és egy AN/TPQ-50-es ellentűzradar pedig üzemképtelenné vált.

A donyecki régió és a Zaporizzsja irányában folytatott offenzíva révén az orosz erőknek sikerült előnyösebb állásokat elfoglalniuk. Az ukrán veszteség az orosz tábornok szerint itt mintegy 25 katona, két páncélozott harcjármű, egy D-20-as és két D-30-as tarack, valamint egy Gvozgyika önjáró tüzérségi tarack volt.

Kapcsolódó tartalom

Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy

az orosz csapatok megvetették a lábukat Vuhledar keleti részén, Artemivszkben (Bahmutban) pedig a főbb területeken előrehaladás történt, ugyanakkor korai még a város bekerítéséről beszélni.

A Luhanszki Népköztársaság hatóságai közölték, hogy Kijev további erőket vezényelt az Artemivszk melletti Csasziv Jar területére.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint 35 katona, egy páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, Liman irányában mintegy negyven katona, négy páncélozott harcjármű és három egyéb jármű, Herszon irányában pedig egy Gvozgyika önjáró tarack és egy tüzérségi lőszerraktár volt.

Az orosz taktikai repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 73 ukrán tüzérségi lőállásra, valamint 138 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást.

Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, két drónt, négy HIMARS- és Uragan-lövedéket, valamint két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 381 repülőgépet, 205 helikoptert, 2982 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7679 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 997 sorozatvetőt, 3962 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8226 speciális katonai járművet veszítettek.

Kiemelt képünk: EPA/Sergey Kozlov

Ajánljuk még