Fontos

Kiderült, miért távozik Szoboszlaiék edzője

Ezt gondolják az amerikaiak a brit hadseregről

| Szerző: hirado.hu
Miközben Rishi Sunak miniszterelnök azzal dicsekszik, hogy kormánya volt az „első jelentős ország”, mely elszánta magát nehéz harckocsik küldésére, ezzel pedig a britek „vezetik a világot”, nem várt helyről kapott kemény kritikát a hagyományosan fejlettnek és erősnek tekintett brit hadsereg.

 

Egy magas rangú amerikai tábornok bizalmasan közölte Ben Wallace védelmi miniszterrel, hogy a brit hadsereget az amerikaiak már nem tekintik a legmagasabb szintű katonai erőnek – írja a Sky News névtelen védelmi forrásokra hivatkozva.

A tengerentúlon úgy látják, a háborús harcképesség hanyatlását – a takarékossági célú, több évtizedes csökkentéseket követően – a tervezettnél gyorsabban kellene megfordítani Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

A hadsereg egy évtizede képtelen megvédeni az Egyesült Királyságot és szövetségeseinket

– ismerte el kelletlenül az egyik forrás. Egy másik forrás szerint Rishi Sunak azt kockáztatja, hogy „háborús miniszterelnökként”(!) kudarcot vall, ha nem tesz sürgős lépéseket, a növekvő biztonsági fenyegetések okozta globális helyzetben.

Ez magában foglalná a védelmi költségvetés legalább évi 3 milliárd fonttal történő növelését; a hadsereg méretének további csökkentésére irányuló terv leállítását; és a békeidőben a beszerzési szabályok enyhítését, amelyek akadályozzák a szigetországot abban, hogy gyorsan fegyvereket és lőszert vásároljon.

Kapcsolódó tartalom

A történelem vissza fog tekinteni az elkövetkező hetekben meghozott döntéseikre, amelyek alapvető fontosságúak lesznek annak eldöntésére, hogy ez a kormány valóban hisz-e abban, hogy elsődleges feladata a birodalom védelme, vagy ez csak egy szlogen, amelyet aktuális kedve szerint kell teljesíteni” – tette hozzá.

A korábban világelsőnek számító haditengerészet és a légierő előtt álló kihívás nagyságrendjét érzékelteti, hogy a Sky News szerint a fegyveres erők „néhány nap alatt” kifogynának a lőszerből, ha harcba hívnák őket. Az Egyesült Királyság emellett egyértelműen nem képes megvédeni égboltját az Ukrajnát érő rakéta- és dróncsapások szintje ellen. De az is öt-tíz évbe telne, amíg a hadsereg képes lenne egy 25-30 ezer fős, harckocsikkal, tüzérséggel és helikopterekkel megtámogatott hadosztályt felállítani.

Tornado brit harci gép (Fotó: MTI/AP/Királyi Légierő/Neil Bryden)

Komoly problémát okoz továbbá, hogy a magas készültségi fokon lévő brit erők mintegy 30 százaléka tartalékos, akik nem tudnak a NATO menetrendje szerint mozgósítani. Végül a páncélozott járműpark nagy része, beleértve a harckocsikat is, 30–60 évvel ezelőtt épült, teljes cseréjük pedig csak évek múlva esedékes.

Kapcsolódó tartalom

Nyitókép: A Challenger brit harckocsik a közös hadgyakorlat második napján a Nowa Deba-i gyakorlótéren. (Fotó: Artur Widak/Anadolu Agency via Getty Images)

Ajánljuk még