Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

A közel-keleti helyzetről és az emberi jogokról is egyeztetett Blinken és Szíszi Kairóban

Az Izrael és a palesztinok közötti feszültség csökkentéséről, az emberi jogokról és a Washington és Kairó közötti partnerségről egyeztetett hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Kairóban – derült ki Ned Price amerikai külügyi szóvivő közleményéből.

A külügyminiszter leszögezte, Washington mélyítené szeretné stratégiai partnerségét Egyiptommal., mely már a múltban is igyekezett közvetíteni az izraeli-palesztin konfliktusban.

Az egyiptomi emberi jogi helyzetre kitérve Blinken hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is azt várja Egyiptomtól, tegyen többet az emberi jogokért, a többi között engedje szabadon a politikai foglyokat és módosítsa az előzetes letartóztatásra vonatkozó előírásokon.

Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a kairói kormány „jelentős előrelépéseket” tett e téren.

A megbeszélésen emellett a felek kitértek a szudáni politikai átmenetre, valamint megvitatták a Líbiában a fegyveres frakciók belharcai miatt kialakult helyzetet. Az utóbbival kapcsolatban Blinken azt mondta, az egyetlen kiút a líbiai politikai válságból, ha még az idén választásokat tartanak az észak-afrikai országban.

Egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival tartott közös sajtótájékoztatóján Blinken kiemelte, rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei elejét vegyék „a térségben és azon túl” zajló iráni tevékenységnek.

Távozása előtt Blinken újságírók előtt ismét kitért az izraeli helyzetre, leszögezve: Washington a nehézségek és a növekvő feszültség ellenére „eltökélt támogatója a kétállami megoldásnak”. Az amerikai külügyminiszter vasárnap érkezett Kairóba, és még aznap találkozott négy egyiptomi emberi jogi aktivistával.

A megbeszélések egyik résztvevője, Husszám Bagat a sajtónak azt mondta, a tárcavezető „láthatóan tisztában volt az Egyiptomban zajló emberi jogi problémákkal” és reményét fejezte ki, hogy a Biden-adminisztráció belátja, nem sok eredményre vezettek az egyiptomi kormánnyal két éve tartó egyeztetések az emberi jogokról.

Szíszi az iszlamista Mohammed Murszi elnököt eltávolító 2013-as katonai hatalomátvétel után került az elnöki székbe.

A puccsot követően hetekig tartó, erőszakos megmozdulások alakultak ki Kairóban, az elnök pedig azóta is keményen fellép bírálóival szemben, sokan közülük állítólagos terrorvádakkal börtönbe kerültek. Az államfő ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a biztonság és a stabilitás létfontosságú és cáfolja, hogy politikai foglyok volnának Egyiptomban.

Blinken még a nap folyamán Izraelbe utazik, ahol Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozik. Ezt követően Rámalláhban tárgyal Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Izraelben a múlt héten két, halálos áldozatokkal is járó terrortámadást követtek el, melyek nyomán az izraeli kormány több biztonsági intézkedést hozott, valamint a már meglévő szabályok szigorításáról döntött.

Ajánljuk még