Aktuális

Putyin: Amerikai Patriot rendszer lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet

A brüsszeli korrupciós botrány nem áll meg az Európai Parlament falainál

| Szerző: hirado.hu
Bejárta a német sajtót a hír, hogy az Európai Bizottság 2006-óta hatmillió eurót fizetett a brüsszeli korrupciós botrányban érintett egyik NGO-nak. Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint az Európai Bizottság nem először alkalmaz kettős mércét, mert Brüsszel nagyon szigorú a tagállamokkal szemben, amikor a támogatásokról van szó, ugyanakkor ellenőrzés nélkül osztogatja az eurómilliókat a magukat civilnek nevező szervezeteknek.

 

Az Európai Parlementet alapjaiban megrázó korrupciós botrány főszereplői mellett, mint például Eva Kaili vagy Pier Antonio Panzeri, egyre nagyobb figyelem irányul számos civil szervezetre, amelyek a sajtóhírek szerint nyakig benne lehetnek a vesztegetési ügyben.

A brüsszeli Politico már tavaly, Pier Antonio Panzeri letartóztatása után arról írt, hogy a korábbi olasz EP-képviselő alapította Fight Impunity, vagyis a „Küzdj a büntetlenség ellen!” nevű nem kormányzati szervezet tagjai közül is sokakat már előzetes letartóztatásba helyeztek, köztük Francesco Giorgit, aki a főgyanúsított, Eva Kaili élettársa.

Kapcsolódó tartalom

A szervezet weboldala szerint a tanácsadók közt ott van Federica Mogherini, az unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Bernard Cazeneuve volt francia miniszterelnök, valamint Dimitrisz Avramopulosz volt migrációs biztos is. A botrány kirobbanását követően mindegyikük lemondott a civil szervezetben betöltött posztjáról.

Az ügyben érintett másik NGO a „Nincs béke igazságosság nélkül” (No Peace without Justice) nevű szervezet. A német WirtschaftsWoche gazdasági hetilap most arról írt, hogy az Európai Bizottság milliókat fizetett a brüsszeli korrupciós botrányban érintett NGO-nak.

A Bizottság 2006 óta mintegy hatmillió euróval – jelenlegi árfolyamon mintegy 2,4 milliárd forinttal – támogatta a korrupciós ügyben érintett civil szervezetet – írja a német cikket szemléző V4NA. A hírügynökség tudósításában az áll, hogy jelenleg is van olyan projektjük, amelyre pénzt kaptak, azonban a botrány hatására annak kifizetését felfüggesztették. A „Nincs béke igazságosság nélkül” nevű civil szervezetnek az igazgatója az olasz Niccolò Figá-Talamancá, akit az elsők között tartóztattak le a decemberben kirobbant botrány kapcsán. Az NGO egyik partnerszervezete Soros György amerikai milliárdos alapítványa, az Open Society Institute – olvasható a V4NA oldalán megjelent írásban.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel nagyon szigorú a tagállamokkal szemben, amikor a támogatások kifizetéséről van szó, ugyanakkor nyakra-főre osztogatja az eurómilliókat a civil szervezeteknek, anélkül, hogy ellenőrizné azok működését

– jelentette ki Rotyis Bálint az M1-en. A Nézőpont Intézet elemzője arról is beszélt, hogy a korrupciós botrány árnyéka egyre jobban rávetül az Európai Bizottságra is.

Ezek a civil szervezetek nemcsak az Európai Parlamenttel, vagy azok képviselőivel ápolnak nagyon szoros kapcsolatot, hanem magával az Európai Bizottsággal is (…) Ez a fajta hálózatosodás, ez a fajta átláthatatlan, most már tudjuk, hogy korrupt rendszer, nemcsak az Európia Parlamentet érinti, hanem az Európia Bizottságot, tehát magát a teljes európai föderalista politikai elitet” – fogalmazott az elemző.

Hozzátette: az európai baloldal számára nem az a probléma hogy egyes politikusai korruptak, hanem, az, hogy mindez kiderült.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még