Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

Véres harcok folynak Donyeck megyében, a veszteségek mindkét oldalon magasak – Videók

| Szerző: hirado.hu
Az orosz erők áttörhették az ukránok első védvonalát Vuhledar környékén, és amennyiben növelni tudják csapataik lendületét, esély nyílhat a város elfoglalására is. Az ukránok célja az utánpótlási vonalak elvágásának megakadályozása. Videófelvételek tanúsága szerint Vuhledar rendkívül komoly tüzérségi támadásoknak van kitéve.

A délkelet-ukrajnai Vuhledar város körül az elmúlt napokban kiéleződtek a harcok, mivel az orosz erők folytatják offenzívájukat a Donbaszban. Ez a térség jelen pillanatban a harcok fő színhelye. A hagyományos orosz erők valószínűleg folyamatosan váltják fel a kimerült Wagner-csoport erőit, miután annak offenzívája január 12-e körül Szoledar elfoglalásával tetőzött – olvasható az amerikai Institute for the Study of War szombaton közzétett jelentésében. Közben a az ukránok azon fáradoznak, hogy megakadályozzák az utánpótlási vonalak elvágását.

A felvételeken látható, hogy az offenzíva során nem csupán az ukránok, de az oroszok is jelentős veszteségeket szenvednek el. Az oroszoknak ugyanakkor sikerült áttörniük az első ukrán védvonalat Vuhledarnál, ami azt jelenti, hogy az előttünk álló napokban akár be is keríthetik a várost.

Egy másik felvételen orosz BMP-3-asok láthatók, amelyek orosz tengerészgyalogosokat szállítanak, és fedezőtűzzel támadják az ukrán állásokat.

Maga a város is jelentős károkat szenvedett a tüzérségi támadások következtében, a videókon láthatók a tüzek, az utcai károk, valamint az orosz TOS-1 termobarikus rakéták által okozott csapások.

A támadók minden bizonnyal megpróbálják megakadályozni, hogy Ukrajna visszanyerje a kezdeményezést egy tervezett döntő orosz offenzíva előtt a Donbaszban. Ezért kisebb támadásokat hajtanak végre Zaporizzsja területen és Donyeck város környékén is.

További videók elérhetők a The Drive oldalán.

Kiemelt kép: Orosz tüzérek 152,4 mm-es Mszta-B önjáró lövegekkel tüzelnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Ajánljuk még