Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

Nincs jogsegély: Párizs védelmét élvezi az orosz pénzember

| Szerző: hirado.hu
Nyugodtan tovább élvezheti a dél-franciaországi villáiból befolyt jövedelmeket egy orosz bankár, akit a hazája több százmillió eurós sikkasztással vádol. A kölcsönös bűnügyi jogsegélyre hivatkozó megkeresést ugyanis elutasította egy francia bíróság, többek között a háborúra hivatkozva.

 

Közel egy évvel az orosz-ukrán háború kitörése után, január 19-én első alkalommal fordult elő, hogy egy bíróság Franciaországban elutasította az Orosz Föderáció kölcsönös bűnügyi jogsegélyre hivatkozó megkeresését. Az indoklásban szerepelt, hogy Oroszországgal már nem lehet „a kölcsönös bizalom elvére támaszkodni.”

A bankár, aki „nem oligarcha”

A döntést az európai elfogatóparancsok és a nemzetközi jogsegélynyújtás és végrehajtás jogszerűségéért felelős vizsgálótanács hozta meg. A testület úgy látja, már nem biztos, hogy Oroszország tiszteletben tartja a kölcsönös jogsegély keretében fennálló emberi jogi kötelezettségeit, és elegendő garanciát nyújt az egyéni szabadságjogok és a védelemhez való jog védelme tekintetében.

A párizsi fellebbviteli bíróság ítélete mérföldkőnek számít majd Franciaországban – írta az esetről Paule Gonzalés, aki a Le Figaro hétvégi számának hasábjain, publicisztikájában ismertette az esetet. Szerinte „legalábbis inspirációt” jelenthet ez a döntés más fellebbviteli bíróságok, vagy akár a Semmítőszék számára is.

A megkeresés egy orosz bankárról szól, „aki nem oligarcha” – hangsúlyozza Gonzalés – és akinek évek óta gondjai vannak az orosz hatóságokkal.

A bankárt azzal vádolják, hogy több százmillió eurót sikkasztott. A férfi, aki menedékjogot kért Angliában, összesen nyolc civil ingatlantársaságon keresztül több dél-franciaországi villa haszonélvezetét mondhatja magáénak.

A végzés, ami nem létezett

A történet jóval a jelenlegi orosz-ukrán háború előtt kezdődik:

Oroszország már 2018-ban kérte ezeknek a villáknak a lefoglalását,

ami az első lépés az ingatlanok elkobzása és az orosz állam javára történő tovább értékesítése felé.

Kapcsolódó tartalom

A francia vizsgálóbíró, aki elsőként foglalkozott a kérelemmel, engedélyezte ezeket a lefoglalásokat, amelyek ellen később fellebbezést nyújtottak be. Eközben az ukrajnai háború miatt „a nemzetközi jog megingott” – fogalmaz a Le Figaro újságírója.

A párizsi vizsgálóbizottság többek között az is kifogásolja – amellett, hogy

az Orosz Föderáció és az Európai Unió tagjai közötti jogi kapcsolatok megszakadására is utalnak – ,

hogy a kölcsönös bűnügyi jogsegélyre hivatkozó megkeresés, amely 2018. január 16-án kelt, a moszkvai bíróság által 2018. január 23-án kiadott lefoglalási végzéseken alapul. Egy olyan végzésen, amely a megkeresés időpontjában még nem létezett.

Ez a jogi szemfényvesztés sokat elmond az oroszországi jogállamiság tiszteletben tartásáról – jegyzi meg Gonzalés.

Mint azt korábban a capital.fr című gazdasági lap megírta, jóval mostohább sor várt azokra az orosz pénzemberekre, akiket „oligarchának” nyilvánítottak a francia hatóságok: franciaországi ingatlanvagyonukat 573,6 millió euró értékben fagyasztották be a háború 2022. februári kirobbanása és április közepe között. Az intézkedés deklarált célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak Putyin közvetlen környezetére.

Kapcsolódó tartalom

(Kiemelt kép: A francia Riviéra. A haszon továbbra is befolyik az orosz pénzembereknek. Forrás: Wikipédia)

Ajánljuk még