Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

Háromezer katonai tűzoltót kellett mozgósítani – Beköszöntött az igazi tél a szomszédban

Megérkezett az igazi tél Romániába: a havazás és az erős szél pedig megbénította az ország egy részét. Több megyében utakat kellett lezárni, a hótorlaszok miatt volt, aki órákig vesztegelt autójában az ítéletidőben. Székelyföldön több ezer háztartásban nem volt áram, a fekete-tengeri kikötőket pedig le kellett zárni a hatalmas hullámok miatt.

Kilométereken keresztül állt a kocsisor az E85-as autópálya Bodza megyei szakaszán, Romániában szombaton.

A rendkívüli havazás miatt a katasztrófavédelmi egységeknek legkevesebb 25 településre kellett kivonulniuk péntek reggel óta.

Az ítéletidő országszerte fennakadásokat okozott a forgalomban, a hó fogságában rekedt autók és kamionok kiszabadítására 3000 katonai tűzoltót is mozgósítottak.

Voltak, akik órákon keresztül vártak a segítségre a viharos időben – számolt be a közmédia helyszíni tudósítója.

„A Bukarest felől érkező teherszállító sofőrök elmondták, hogy az éjszaka 9-10 órát álltak a hótorlaszok miatt. A gépkocsivezetőket arra figyelmeztetik, vezessenek óvatosan, és csak kellően felszerelt gépjárművel induljanak útnak” – mondta Száva Enikő.

Kapcsolódó tartalom

Románia déli és és keleti megyéinek többségében vasárnapig első vagy másodfokú riasztás van érvényben. A legsúlyosabb helyzet Bodza és Vráncsa megyékben alakult ki. A havazás miatt itt akadt el a forgalom a Bukarestet Bákóval összekötő autópályaszakaszon.

A viharos téli idő a Fekete-tengert is felkorbácsolta. A térségben óránkénti 50-60 kilométeres széllökéseket mértek. Az ország összes tengerparti városában az időjárás enyhüléséig bezártak a kikötők.

Székelyföldön is problémákat okozott a hófúvás. Péntekről szombatra virradóra 11 Hargita megyei településen jeleztek áramkimaradásokat. A térségben 3000 háztartásban szünetelt az ellátás, és sok helyen a telefon és internetszolgáltatás sem volt elérhető, miután a hirtelen nagy mennyiségben leesett hó súlya alatt megrongálódtak a transzformátorok.

„Nem is a mennyiség a probléma, hanem annak az állapota, mert nedvesebb halmazállapotú hó, ami ugye megterhelte az amúgy is rossz állapotban lévő vezetékeket” – mondta Sebestyén Zsolt, Székelykeresztúr alpolgármestere.

A vezetékek meghibásodása miatt a vonatforgalom is akadozott. Szombaton több, mint három órás késést jelentettek egy Marosvásárhelyről induló vonaton.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt).

Ajánljuk még