Időjárás

Van, ahol már szakad a hó, visszatért a tél – térképen mutatjuk, mi várható

Többgyermekes családapákat soroznak be Kárpátalján, de az áldozatok száma hadititok

Egyre több videófelvétel lát napvilágot arról, hogy ukrán rendőrök és katonák erőszakosan sorozzák be a kárpátaljai magyar fiatalokat. A helyiek szerint gyakorlatilag embervadászat zajlik Kárpátalján. Bár hivatalos adatok nincsenek, azt mondják, hogy már eddig is rengeteg magyar halhatott meg a háborúban. A magyar külügyminiszter csütörtökön New Yorkban azt mondta, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Mindennap újabb és újabb felvételek kerülnek fel az internetre arról, hogy Ukrajnában hogyan hurcolják el erőszakkal a civil férfiakat katonának. Egy Odesszában készült videón az látható, amint csaknem fél tucat katona leteper egy férfit az utcán, betuszkolják egy furgonba, majd elviszik.

Egy másik felvételen pedig három rendőr gépfegyvert fog egy férfira, majd őt is leteperik.

A közép-ukrajnai Cserkasziban a kisfia szeme láttára ráncigáltak ki egy katonaköteles férfit a házából, miközben a felesége azt kiabálta, hogy a férjét erőszakkal viszik el a frontra.

A hadiállapot miatt a sajtószabadságot is korlátozták az országban, ezért az ukránok a Telegram üzenetküldő csatornán osztják meg egymással a túlkapásokat.

Kapcsolódó tartalom

Kárpátalján is rendszeresen készülnek a fentiekhez hasonló videók. A kijevi vezetés ugyanis a lehető legtöbb embert be akarja besorozni, hogy velük pótolja a hadsereg veszteségeit.

A helyiek szerint belső Ukrajnából jött az a több száz rendőr és katona, aki csoportosan gyűjti be a férfiakat. A módszereik napról napra erőszakosabbak, gyakorlatilag embervadászat zajlik Kárpátalján.

„Minden embert nyilvántartásba akarnak venni. Voltak olyan beszédek, hogy akik le vannak százalékolva, nem munkaképesek, azok közül is fognak szelektálni, meg akinek három gyereke van, családos, azok közül is. Úgyhogy nem lehet tudni, hogy mi fog történni”

– mondta egy kárpáraljai magyar nő a Híradó stábjának.

Gyanútlan magyarokat tuszkolnak be a buszokba Kárpátalján – ezzel a címmel közölt cikket az Index. Azt írják: a háború kezdete óta a legnagyobb mozgósítási hullámnak lehetnek tanúi a kárpátaljaiak. Ahogy fogalmaznak: váratlanul, kegyetlenül és erőszakkal viszik el a frontra a magyar embereket.

Pedig már eddig is rengeteg embert vittek el Kárpátaljáról, akik közül sokan elestek vagy megsebesültek a fronton. Óriási veszteségei vannak a 128. hegyivadász dandárnak is, amit mindig a leghevesebb összecsapásokban vetettek be. Ők harcoltak az első vonalban a csak „húsdarálóként” emlegetett Szoledarnál is.

Ebben az alakulatban szolgál a legtöbb magyar, akik leírhatatlan pokolként beszéltek a keleti frontról, sokan azt sem értik, hogy Kijev miért mindig a kárpátaljai alakulatot küldi a leghevesebb harcokba.

A háború hatásai súlyosan és azonnal érződnek – jelentette ki New Yorkban a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a háború csak szenvedést hoz: minél tovább tart, annál több szenvedést láthatunk. Kiemelte, hogy magyarok is meghalnak a háborúban, ezért azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség.

Kapcsolódó tartalom

„Az ukránok mellett magyar emberek halnak meg ebben a háborúban, hiszen a Kárpátalján élő magyarokat is besorozzák az ukrán hadseregbe. Láthattunk néhány felvételt az elmúlt napokban, hogy néha ez milyen brutális módon történik, és közülük már sokan meghaltak ebben a háborúban” – mondta Szijjártó Péter.

Hivatalos adatok nincsenek arról, hány kárpátaljai magyar katona halt meg a frontokon, ez ugyanis hadititoknak számít. A helyiek szerint bevett gyakorlat, hogy egy nap csak öt-hat halálesetet jelentenek, miközben az áldozatok száma ennél sokkal magasabb.

Az elmúlt napokban arról is jelentek meg információk, hogy a kárpátaljai halottasházak megteltek, az ukrán hadvezetés pedig – állítólag – szándékosan lassítja az áldozatok kiadását.

Ajánljuk még