Aktuális

Leszállt a Holdra az első japán holdjáró

Terror Jeruzsálemben – egy nap alatt két lövöldözés történt az izraeli fővárosban

| Szerző: hirado.hu
Két lövöldözés volt egy nap alatt Jeruzsálemben. Pénteken egy zsinagógánál nyitott tüzet egy férfi, heten meghaltak. A támadót lelőtték a rendőrök, a férfi a Hamászhoz tartozott. A terrorszervezet szerint a merénylet válasz volt egy korábbi izraeli razziára, amelyben kilencen haltak meg. Szombat délben pedig újabb lövöldözés volt Jeruzsálemben. A támadót – egy 13 éves palesztin fiút – elfogták. A hatóságok szerint mindkét esetben terrortámadás történt.

 

Az izraeli biztonsági erők szombat délben zárták le Kelet-Jeruzsálem főként palesztinok lakta negyedét. Az óváros falai alatt fekvő utcában röviddel azelőtt lövöldözés volt.

Egy palesztin fiú két embert megsebesített, egy 47 éves férfit és annak 23 éves fiát.

Az alig 13 éves támadó is megsérült, menekülés közben egy fegyveres civil rálőtt.

Mindhárman kórházban vannak, az egyik áldozat állapota súlyos.

Kapcsolódó tartalom

A palesztin támadó a rendőrség és a hírszerzés számára nem volt ismert, de kiderült, hogy rokona annak a férfinek, akit az izraeli rendőrség korábban egy Molotov-koktélos támadás miatt lőtt le. A rendőrség terrorista támadásként kezeli az ügyet.

A lövöldözés nem egészen egy nappal azután történt, hogy egy palesztin fegyveres hét embert agyonlőtt egy zsinagóga közelében, Jeruzsálem szélén.

A merénylő autóval érkezett a Neve Jakov nevű külvárosi negyedbe,

ahol járművét leállította, majd lövöldözni kezdett a zsinagógából távozó hívekre.

Öt áldozata a helyszínen meghalt, két ember pedig kórházba szállítása után vesztette életét, többen életveszélyesen megsérültek.

A merénylő ezután megpróbált autójával elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök üldözőbe vették, és a zsinagógától egy kilométerre megállították. Ezután egy rövid tűzharcban a rendfenntartók lelőtték a terroristát. A 21 éves elkövető egy kelet-jeruzsálemi férfi volt, a Hamász terrorszervezet tagja.

A merénylet hírére Gázában és Ciszjordániában

ünneplő palesztinok önzönlötték el az utcákat, lövöldözve ünnepelték a tragikus jeruzsálemi történéseket.

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője közölte, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájára.

A terrortámadásokat számos ország kormánya elítélte.

Kiemelt képünk: Az izraeli biztonsági erők tagjai Kelet-Jeruzsálemben, az óváros közelében, ahol egy 13 éves helyi palesztin fiú lövöldözött 2023. január 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Ajánljuk még