Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

„Régen egy kirándulóhely volt, most már lepusztult, és nem merünk odamenni a migránsok miatt”

A migránsok tömeges érkezésével egyre több erőszakos cselekmény történik Európában – erre figyelmeztetnek a szakértők. A héten Spanyolországban egy migráns katolikus hívekre támadt, Németországban vonaton késelt illegális bevándorló, és a vajdasági Zomborban is lövöldözés volt. Bár a határ mentén fokozottan ellenőrzik a környéket a szerb rendőrök is, az embercsempészet továbbra is virágzik: Szegeden filmbeillő autós üldözésről készült amatőr felvétel.

 

Most nyugalom van az Apatin felé vezető hídon. Csütörtökön viszont nem így nézett ki a lövöldözés helyszíne, ahol  migránsok két csoportja támadt egymásra.

Az M1 Híradója által bemutatott felvételen az látszik, hogy egy út szélén álló rendőr mellett mozdulatlanul fekszik egy férfi. Egy másik járőrautónál pedig valakihez éppen lehajolnak a rendőrök.

„Információink szerint két csoport, afganisztániak és szírek verekedtek össze. Két ember megsérült egyikük súlyosan, másikuk könnyebb sérüléseket szenvedett. Az információk szerint hideg fegyverekkel okoztak sérüléseket egymásnak, de egyiküknél puska volt” – mondta a közmédia tudósítója.

A migránsok egy közeli raktárépületben éltek, ahonnan a lövöldözés után a rendőrség 71 migránst gyűjtött össze, és szállították őket az adaševci befogadóközpontba.

Kapcsolódó tartalom

A helyiek szerint rémálommá vált az élet Zomborban.

„Nem tudhatjuk, hogy ki sétál az utcánkban, lehet fegyver is van nála, nem érezzük magunkat biztonságban, nagyon félünk. A 200 éves erdő is tele volt migránsokkal, régen egy kirándulóhely volt, most már lepusztult, és nem merünk odamenni a migránsok miatt”

– nyilatkozta egy helyi lakos.

Bár a rendőri akciók miatt kevesebb migráns van a befogadóközpont környékén, az utánpótlás továbbra is folyamatos.

„Az a gond, hogy sok pénz kell ahhoz, hogy a maffia Magyarországra vagy Horvátországba vigyen. Tízszer vagy még többször is megpróbálkoztam Horvátországba vagy Magyarországra átjutni. A rendőrök elfogtak és visszatoloncoltak ide Szerbiába”

– nyilatkozta egy migráns.

Kapcsolódó tartalom

De mégis vannak, akik embercsempészek segítségével átjutnak Magyarországra.

Az M1 bemutatott egy filmbeillő autós üldözést is, amelyet egy sétáló rögzített Szegeden. A felvételen látszik, ahogy szirénázva követik a rendőrök a száguldó személyautót a rakparton. Rendőrségi információk szerint a moldáv sofőrt nem sokkal később elfogták.

Már a határnál meg kell állítani  az illegális migránsokat, és már ott, már onnan vissza kell őket toloncolni. A V4-es országok álláspontja továbbra is változatlan a migrációs kérdésben – erről beszélt a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítványának vezető kutatója.

Speidl Bianka kiemelte: az egyre erőszakosabb migráns cselekmények rámutatnak az ellenőrzések, és a biztonsági intézkedések hiányára Európában.

„Minden tömeges bevándorlási hullám, vagy annak erősödése után sajnálatos módon ezek az események megsűrűsödnek. Tehát előfordulhat, hogy a 2023-as évben megint több ilyen akcióra kerül majd sor” – mondta a kutató.

Nem a zombori lövöldözés volt ugyanis  az egyetlen erőszakos cselekmény a héten: Spanyolországban egy migráns katolikus hívekre támadt, és késes támadást történt Németországban is egy vonaton.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció (fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium).

Ajánljuk még