Aktuális

Felesége után, apjáért is aggódhat Vilmos herceg

Folytatódnak a kényszersorozások Ukrajnában – olyan embereket is bevisznek, akik nem képesek harcolni

Egyre több felkavaró felvétel lát napvilágot arról, hogyan kényszerítik a kárpátaljai és más ukrajnai területekről a férfiakat a hadseregbe. Szakértők szerint ezek a képsorok is azt igazolhatják, hogy nagy bajban van az ukrán hadvezetés, valószínűleg sokkal nagyobb az emberveszteség, mint amit hivatalosan elismernek. Beszámolók szerint beteg, sérült, rokkant emberek is áldozatául esnek a kényszersorozásnak. Szakértők szerint az ukrán vezetés már többször bebizonyította, hogy érzéketlen a kisebbségek problémájára, így a magyarok is nehéz helyzetben vannak Kárpátalján.

 

Pályaudvarokon, benzinkutaknál és piacok közelében is zajlik a kényszersorozás Ukrajnában. Az erről készült videók folyamatosan kerülnek fel az internetre.

Az elmúlt napok egyik legmegrázóbb felvétele a közép-ukrajnai Cserkasziban készült, ahol egy családi házából, kisfia szeme láttára ráncigáltak ki egy férfit a katonák, miközben a felesége azt kiabálta, a férjét erőszakkal viszik el a frontra.

Kárpátalján is rendszeresen készülnek ilyen videók.

Kapcsolódó tartalom

A kijevi vezetés ugyanis Kárpátaljáról a lehető legtöbb embert be akarja besorozni, hogy velük pótolja a hadsereg veszteségeit.

A helyiek szerint belső Ukrajnából jött az a több száz rendőr és katona, akik csoportosan gyűjtik be a férfiakat. A módszereik napról napra erőszakosabbak, gyakorlatilag embervadászat zajlik Kárpátalján.

Bár hivatalos adatok nincsenek, becslések szerint rengetegen meghaltak már a háborúban, ezért is zajlik a kényszersorozás.

Jól látszik, hogy társadalom megszenvedi ezt az időszakot – erről beszélt a Századvég vezető elemzője az M1-en. Palóc André úgy fogalmazott: ez különösen igaz a kárpátaljai magyarokra.

A civil lakosság mind a két oldalon ezt megszenvedi, talán a háború megítélése egyik országban sem olyan lelkes, mint azt a politikai vezetők próbálják mutatni. És látjuk, hogy Kárpátalján a magyar honfitársaink, magyar nemzeti testvéreink is megszenvedik ezt a helyzetet. Ebből a szempontból különösen érdekes, hogyan fog alakulni a következő időszakban

– mondta el az elemző.

De az akció szinte valamennyi kisebbséget érinti.

A kényszersorozásnak azonban nem lesz meg az eredménye, hiszen olyan embereket is bevisznek akik nem képesek harcolni

– erről pedig már a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének kutatója beszélt.

Somkuti Bálint kifejtette: „Az így besorozott emberek azok nem fognak jól harcolni, hiszen nem akartak elmenni, több helyről is jött hír, hogy mozgássérült vagy szellemileg sérült embereket is berángattak és gyakorlatilag erőszakkal beöltöztettek – ez tipikusan abban az országban szokott megjelenni, ahol már nagyon komoly emberhiány van.”

Miközben Ukrajnában sorra viszik el erőszakkal a frontokra az embereket, a nyugati országok is bekapcsolódnak a harcba: sorra ajánlanak fel tankokat. Szakértők mutattak rá, hogy mindez felelőtlen lépés.

Kapcsolódó tartalom

Eközben Ukrajna súlyos korrupciós válsággal küzd.

Nemrég ugyanis kiderült, hogy az ukrán védelmi tárca túl magas áron – a piaci ár három-négyszereséért – szerzett be élelmiszereket a hadseregnek.

A botrányt leváltási hullám követte. Magas rangú ukrán tisztségviselők jelentették be távozásukat.

Csakhogy a legtöbben nem tarják hitelesnek az elnök által elrendelt tisztogatás sem, főleg azután, hogy egy olasz lap beszámolója szerint tavaly nyáron Volodimir Zelenszkij toszkánai villáját orosz bérlők vették ki, miközben a két ország már háborúban állt egymással.

Elemzők szerint Zelenszkij feláldozta korrupt felsővezetőit, cserébe azért, hogy a Nyugat tankokat küldjön. Úgy fogalmaztak: minden jel arra utal, hogy az ukrán felső vezetést nagyon gyorsan kellett megtizedelnie az elnöknek, nem várhatott azzal egy esetleges békésebb időszakra.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még