Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

Az amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a jeruzsálemi gyilkosságokat

Antony Blinken amerikai külügyminiszter helyi idő szerint péntek éjjel közzétett nyilatkozatában elítélte a péntek este egy jeruzsálemi zsinagógában történt fegyveres támadást.

Az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a borzasztó terrortámadást” – olvasható a külügyminiszter nyilatkozatában.

Blinken, aki a tervek szerint vasárnap kezdi meg látogatását a térségben, hangsúlyozta az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Izrael biztonságának megerősítése iránt.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője péntek este a jeruzsálemi gyilkosságokra reagálva ugyancsak elítélte a támadást.

Joe Biden telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok támogatását az izraeli nép és kormány felé. A Fehér Ház közlése szerint Biden a civilizált világra mért támadásként minősítette a történéseket.

Kapcsolódó tartalom

Péntek este heten életüket vesztették és három ember megsebesült, miután egy 21 éves férfi tüzet nyitott egy jeruzsálemi zsinagógánál. A terrorakció elkövetőjét menekülés közben lelőtték. Öt áldozatot a kiérkező mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig a kórházban vesztette életét.

A terrortámadást követően Netanjahu helyzetértékelő biztonsági megbeszélést hívott össze.

Az elkövető, mint kiderült, a Gázai övezetet irányító iszlamista terrorszervezethez, a Hamászhoz tartozott. A szervezet péntek este jelentette be, hogy a jeruzsálemi merénylet az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájának megbosszulása és magától értetődő válasza volt.

Kapcsolódó tartalom

A ciszjordániai razziát követő éjjel a gázai katonaság tüzérségi támadást mért Dél-Izraelre, a kilőtt rakéták azonban lakatlan földeket találtak el. Válaszul Jeruzsálem ugyancsak rakétákat lőtt ki a Gázai övezetre, károkról és sebesülésekről nem érkezett hír.

A pénteki támadás az izraeli főváros legtragikusabb terrorakciója volt azóta, hogy 2008-ban két fegyveres egy jeruzsálemi rabbiképzőbe berontva nyitott tüzet. A két elkövető, akit a helyszínen lelőttek, nyolc ember halálát okozták, a támadásban több mint harmincan megsebesültek. A Gázai lakosok akkor is, akárcsak most pénteken, az utcára vonulva, lövöldözve ünnepelték a tragikus jeruzsálemi történéseket.

Ajánljuk még