Aktuális

Leszállt a Holdra az első japán holdjáró

A zsinagógából távozókra nyitott tüzet egy merénylő Jeruzsálemben – Többen meghaltak

Legkevesebb heten meghaltak egy jeruzsálemi terrorakcióban, többen pedig megsebesültek pénteken. A merénylő egy zsinagóga kapujánál nyitott tüzet fegyverével az onnan távozó emberekre. Az elkövető a Hamász terroristája volt. Ő is életét vesztette, amikor a kiérkező izraeli rendőrökkel tűzharcba keveredett – derült ki az M1 Híradójából szombat reggel.

A merénylő autóval érkezett Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedébe, ahol járművét leállította, majd egy zsinagóga kapujánál lövöldözni kezdett az onnan távozó hívekre.  Öt áldozat a helyszínen meghalt, két ember pedig kórházba szállítása után vesztette életét. Többen életveszélyesen megsérültek.

Izraeli források szerint az elkövető egy kelet-jeruzsálemi fiatal férfi volt, aki a Hamász terrorszervezet tagja. A merénylő megpróbált autójával elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök üldözőbe vették, és a zsinagógától egy kilométerre megállították. Rövid tűzharc bontakozott ki, a rendfenntartók lelőtték a terroristát.

Itamár Bengvír, a rendőrség munkájáért felelős nemzetbiztonsági miniszter a támadást követően a helyszínre érkezett.

„Ez az utóbbi évek legsúlyosabb támadása. Az incidenst terrortámadásként kezeljük”

– fogalmazott a miniszter.

A gyilkosságok után Benjamin Netanjahu is a merénylet helyszínére ment. A miniszterelnök azt mondta, ne kezdjen senki önbíráskodásba és személyes hadjáratba, viszont ígéretet tett, hogy a kormány meghozza a megfelelő ellenlépést a támadásra.

Kapcsolódó tartalom

„Köszönetet mondok a rendőröknek, akik perceken belül a támadás helyszínére értek, de ilyenkor sajnos minden perc már túl későnek számít. A kormánnyal azonnali intézkedésekről döntünk. Hangsúlyozom, válaszunk határozott lesz és megfontolt. Senki ne kezdjen önbíráskodásba, a rendőrség, a hadsereg, a biztonsági erők mindent meg fog tenni az alapján, amit a kabinet dönt ” – fogalmazott az izraeli kormányfő.

A merénylet hírére Gázában és Ciszjordániában ünneplő palesztinok özönlötték el az utcákat, tűzijátékot lőttek a levegőbe, és édességgel kínálták egymást.

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájára.

Kiemelt kép: Rendőrök és mentőalakulatok tagjai a Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedében lévő zsinagógánál, ahol egy fegyveres nyolc embert megölt, és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték. A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében előző nap végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő razziájára (fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi).

Ajánljuk még