Gyász

Elhunyt Grétsy László

Újabb országok csatlakoztak a nyugati tankkoalícióhoz

Újabb országok csatlakoztak az úgynevezett nyugati tankkoalícióhoz: Kanadával együtt már 12 ország tett ígéretet Ukrajnának, hogy fejlett harckocsikat küld a frontvonalra. Ma reggel a lengyel miniszterelnök bejelentette: a 14 Leoparddal együtt 60 felújított T–72-es tankot is küldenek Ukrajnába. Moszkva úgy reagált: ezek is ugyanúgy fognak égni, mint az előzőek.

A Híradó bejátszójában a rakétatámadás utáni károkat mutatták be: totálkáros lett egy teherautó, amit rakétatalálat ért csütörtökön Kijevben. Egy közeli üzembe szállított alapanyagokat – a munkások közül többen megsérültek, egyikük meghalt. „Őket telibe kapta a robbanás. Mi a teherautó mögött voltunk, ezért nem sérültünk meg. Összesen hatan voltak ott” – mondta az egyik áldozat munkatársa.

Egy másik rakéta egy közeli fás területen csapódott be és megrongálta a villamoshálózatot. Teljesen lakhatatlanná vált egy a családi ház a Kijev megyei Hlevahában. A ház tulajdonosa azt mondja: semmije sem maradt. „Óriási veszteség. Semmim sem maradt. Miért tették ezt? Ki vagyok én nekik? A kaputól kezdve minden megrongálódott, egyetlen szoba sem maradt épen” – mondta a 67 éves ukrán nő.

Több tucat rakétát lőtt ki az orosz hadsereg Ukrajnára csütörtökön: 35 ház megsérült és 11 ember életét vesztette

– közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében.

Kapcsolódó tartalom

Ma egy újabb, masszív rakétatámadást éltünk át. A támadás alátámasztja mindazt, amit már olyan régóta mondunk partnereinknek: ezt a gonoszt, az orosz agressziót csak megfelelő fegyverekkel tudjuk megállítani. A terroristák nem értenek semmi másból, csak a fegyverekből és a szankciókból” – mondta az ukrán elnök, majd kijelentette: újabb állammal bővült az úgynevezett „tankkoalíció”.

Bejelentette ugyanis az ottawai kormány védelmi minisztere:

Kanada négy Leopard 2-es tankot fog szállítani Ukrajnának. Ezzel együtt immár 12 ország, köztük Norvégia, Hollandia, Lengyelország és Spanyolország is jelezte, modern harckocsikkal látja el az ukrán hadsereget.

Újabb 60 felújított T–72-es tankot küld Ukrajnába Lengyelország – közölte pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A varsói kormány már korábban jelezte: 14 Leopardot is küld a harctérre.

Kapcsolódó tartalom

Ezalatt Odesszába látogatott Catherine Colonna francia külügyminiszter. Kijelentette: a párizsi kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Leclerc tankokat szállítson Ukrajnának. Hozzátette: az újabb fegyverszállítási hullám részben a francia kormány érdeme.

Mi már január legelején bejelentettük, hogy Franciaország AMX–10-es tankokat fog szállítani. Joggal hihetjük, hogy ez a döntés hozzájárult azokhoz a tárgyalásokhoz, amelyek az utóbbi napok bejelentéseit lehetővé tették” – mondta a francia külügyminiszter.

A brit miniszterelnök is a saját szerepét hangsúlyozta. Rishi Sunak kijelentette: büszke a szerepért, amit a szigetország vállalt akkor, amikor az egyik első tankszállítmányt eljuttatta Ukrajnába.

Az új tankok is úgy égnek majd, mint a többi, csak nagyon drágák – reagált a Kreml a tankszállításokról szóló ígéretekre.

Az orosz elnöki szóvivő, Dimitrij Peszkov úgy fogalmazott: kirívó provokáció a tankszállítmány, az Egyesült Államok és más nyugati országok egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak.

Ezalatt a korábbiaknál is hevesebb harcok alakultak ki a donyecki fronton: az ukránok szerint 24 óra alatt mintegy 850 orosz katonát és hét tankot semmisítettek meg, a tüzérség négy ellenséges harcálláspontot és egy fegyverraktárat vett tűz alá. A szakadár donyecki hatóságok azonban állítják: az összesen 288 kilőtt lövedék nagy része lakott területeket ért: tíz települést ért találat, két civil megsérült. Orosz közlés szerint pedig Donyeck térségében megsemmisítettek egy ukrán tüzérségi lőszerraktárt, továbbá több mint negyven katonát, valamint gyalogsági harcjárművet, sorozatvetőket és lövegeket is.

Ajánljuk még