Fontos

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szavazzon! Ön szerint a tankok után vadászgépeket és rakétákat is küldenek majd a nyugati országok Ukrajnának?

| Szerző: hirado.hu
Miközben Németország és az USA után naponta jelentik be újabbnál újabb nyugati országok, hogy tanokat küldenek Ukrajnába, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagy hatótávolságú rakétákat és harci repülőket vár nyugati szövetségeseitől. Ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy szerintük a tankok után vadászgépeket és rakétákat is küldenek majd a nyugati országok Ukrajnának? Szavazzon!

Még meg sem érkeztek a Németország által megígért Leopardok és az amerikai Abrams M1-ek, amelyekért a kijevi hadvezetés hónapok óta lobbizott, az ukrán vezetés már nagy hatótávolságú rakétákat és harci repülőket vár nyugati szövetségeseitől.

A háború kitörésétől kezdve már megszokhattuk, a katonai segélyek terén mindig ugyanaz a forgatókönyv: Ukrajna a NATO katonai támogatását kéri, megkapja, majd ismért kéri. Legyen szó fegyverekről, légvédelmi eszközökről, vagy – éppen most – nehéz tankokról.

Kapcsolódó tartalom

„Nem akartak nehéztüzérséget adni nekünk, aztán mégis adtak. Nem akartak HIMARS-rendszereket adni, aztán mégis adtak. Nem akartak tankokat adni, most meg tankokat adnak. A nukleáris fegyvereken kívül nincs már semmi, amit meg ne kapnánk” – fogalmazott Jurij Szak, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

Eközben már tizenkettőre emelkedett azon országok száma, amely tankokat ajánlott Ukrajnának: Németország és az Egyesült Államok után – többek közt – Lengyelország, Spanyolország Finnország, Kanada, Norvégia és Hollandia is csatlakozott a harkocsi küldő országok sorához.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a nyugati ígéreteket, de arra figyelmeztetett, hogy az idő az egyik legnagyobb tényező. „Kulcsfontosságú most a gyorsaság és a mennyiség. A katonáink kiképzése és a tankok leszállítása időt vesz igénybe” – hangsúlyozta, és hozzátette: a tankok után most nagy hatótávolságú rakétákat és harci repülőket vár nyugati szövetségeseitől.

Kapcsolódó tartalom

A fegyszerszállítások kérdése felmerült Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában is.

A németek először azt mondták, hogy sisakokat hajlandóak adni, mert ők nem akarnak élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni. Ehhez képest most harckocsiknál tartunk és vadászrepülőkről beszélünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kapcsolódó tartalom

A tankszállításokról szóló ígéretekre az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov úgy reagált, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak a tankok szállításával, amely kirívó provokáció.

Ajánljuk még