Fontos

Orbán Viktor: Olyan szankciót nem engedünk át, ami növeli az inflációt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

EU-s tisztségviselő: Oroszország „új fejezetet” nyitott a háborúban

Oroszország „új fejezetet” nyitott az Ukrajna elleni háborújában azzal, hogy „válogatás nélkül hajt végre támadásokat a polgári lakosság és nem katonai célpontok ellen” – jelentette ki Stefano Sannino, az Európai Unió külügyi szolgálatának főtitkára egy pénteki tokiói sajtóértekezletén, amely ázsiai-csendes-óceáni körútjának része.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a kezdeti „különleges hadművelet” koncepciójától elmozdulva ma már „a NATO és a Nyugat ellen vív háborút” – tette hozzá.

A magas rangú uniós tisztségviselő méltatta, hogy Németország és az Egyesült Államok katonai felszerelésekkel támogatja Ukrajnát. Állítása szerint a német és amerikai harckocsikat azért küldik Kijevnek, hogy segítsék az ukránok védekezését a háborúban, nem pedig azért, hogy támadások végrehajtására tegyék őket képessé.

„A fegyverszállítások újabb fejleménye a helyzet változásából adódott, abból, hogy Oroszország új fejezetet nyitott a háborúban” – mondta Sannino, hozzátéve, hogy az EU Moszkvával szemben „csak a lehetőséget adja meg az ukránoknak arra, hogy életeket mentsenek, meg tudják védeni magukat a barbár támadásokkal szemben”.

Joe Biden amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Kijevnek, ezzel összehangoltan pedig Németország is közölte, hogy Leopard 2 harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Stefano Sannino látható. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Ajánljuk még