Időjárás

Jön a havazás – térképen mutatjuk, mi várható

Egyre több videó jelenik meg a brutális ukrán kényszersorozásokról, Kárpátalján naponta tartanak razziát

Egyre több videó jelenik meg az Ukrajnában népszerű Telegram üzenetküldő csatornán a brutális kényszersorozásokról. Az ukrán hatóságok erőszakos módszerekkel toboroznak katonákat, Kárpátalján naponta mintegy száz helyen tartanak razziát. Aki teheti, ki sem mozdul otthonról, nehogy a frontra vigyék.

A házából, a kisfia szeme láttára ráncigálnak ki egy katonaköteles férfit a közép-ukrajnai Cserkasziban, miközben a felesége azt kiabálja, hogy férjét erőszakkal viszik el a hadseregbe. Az egyik felvételen pedig Odessza egyik forgalmas utcáján, szintén a szerettei mellett, tepernek a földre egy fiatalembert, akit aztán rendőrautóba tesznek.

A Híradóban bemutatott videó pedig Krivoj Rogban, Zelenszkij elnök szülővárosában, egy erkélyről készült: egy férfi segítségért kiabál, miközben a rendőrök elfogják.

Ilyen és ehhez hasonló videók jelennek meg nap mint nap az Ukrajnában népszerű Telegram üzenetküldő csatornán. A hadiállapot miatt a sajtószabadság is korlátozva van az országban, emiatt az ukránok hónapok óta itt osztják meg egymással a túlkapásokat.

Egy olyan videó is napvilágot látott, amely rögzítette, hogy az egyik toborzóiroda munkatársai Ivano-Frankivszk megyében egy férfit üldöznek, aki átugorja a kerítést és elszalad. Közben a hatóság emberei jót szórakozva azt kiabálják utána: lelövünk.

Kárpátalján is rendszeresen készülnek hasonló videók a kényszersorozásokról. A kijevi vezetés ott is a lehető legtöbb embert akar besorozni, hogy az ukrán hadsereg veszteségeit pótolja. Egy rejtett kamerás kárpátaljai felvételen például azt láthatjuk, ahogy egy fiatalt leparancsol egy katona a buszról. Üvöltözik vele, majd megkérdezi, hogy hány éves, végül utasítja, hogy szálljon le a járműről.

Pedig már eddig is rengeteg embert vittek el Kárpátaljáról, akik közül sokan elestek, vagy megsebesültek a fronton. Óriási veszteségei vannak a 128. hegyivadász dandárnak is, amit mindig a leghevesebb összecsapásokban vetettek be. Ők harcoltak az első vonalban a csak „húsdarálóként” emlegetett Szoledarnál is.

Ebben az alakulatban szolgál a legtöbb magyar, akik leírhatatlan és elmondhatatlan pokolként beszéltek a keleti frontról.

Sokan azt sem értik, hogy Kijev miért mindig a kárpátaljai alakulatot küldi a leghevesebb harcokba.

A helyiek szerint belső Ukrajnából jött az a több száz rendőr és katona, akik csoportokban vonulva begyűjtik a férfiakat. A toborzók már az elhunyt katonákat szállító konvojok sofőrjeinek is behívót adnak. A módszereik napról napra erőszakosabbak, gyakorlatilag embervadászat zajlik Kárpátalján.

A magyarok riadóláncon keresztül értesítik egymást, hogy éppen merre járnak a toborzó különítmények. Kárpátalján a félelem az úr, az ott maradt férfiak nem mernek kimenni az utcára, aki tud elmenekül, aki pedig nem, az bujkál, mert különben megkapja a behívót és elviszik.

A legnagyobb közösségi oldalon rendszeresen osztanak meg az emberek katonatemetőkről szóló videókat. Ezeket a civil sírkertektől az különbözteti meg, hogy minden elesett katona fejfájához zászlót tesznek. Ezek sora egyre nő, pedig már most is végeláthatatlan.

Kijev teljes kontroll alatt tartja a médiát, csak központi hírek vannak, amelyek arról szólnak, hogy Ukrajna győzelemre áll – erről írt a Mandiner. A portál megjegyzi: nincs olyan nap, hogy ne lenne katonatemetés, az áldozatok pontos számát és a harcolók életkörülményeit azonban még firtatni sem szabad.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még