Legfrissebb

Lövöldözés tört ki a Kansas Cityben rendezett Super Bowl-ünnepen, többen megsérültek

Bűnösnek találtak finn újságírókat titkos katonai információk közzétételében

Egy finn bíróság pénteken kimondta, hogy az ország legnagyobb napilapjának két oknyomozó újságírója bűnös titkos védelmi hírszerzési információk nyilvánosságra hozatalában.

A helsinki kerületi bíróság közölte, hogy a Helsingin Sanomat által 2017-ben megjelentetett „Finnország legtitkosabb helye” című riport vezető szerzőjét pénzbüntetésre ítélték, egy munkatársát ugyancsak bűnösnek mondták ki, de rá nem szabtak ki büntetést, mivel csak csekély szerepet játszott az ügyben.

A megjelent cikkben több olyan, a katonai hírszerzésre vonatkozó információt hoztak nyilvánosságra, amely az ország védelme érdekében titkosnak minősültek.

A bíróság felmentette a cikkért felelős szerkesztőt, mivel megítélése szerint nem vett részt a titkos információk felfedésében.

Az ügyészség eredetileg fél évtől egy évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetés kért a vádlottakra. Az újságírók mind tagadták, hogy törvénysértés követtek volna el.

Finnország éveken át a Riporterek Határok Nélkül újságírószervezet sajtószabadság-listájának első helyein állt,

tavaly azonban az ötödik helyre csúszott vissza, részben éppen e per miatt.

A pénzbírság összegét nem közölték, a Helsingin Sanomat azonban leszögezte, hogy az ítélet hatással lesz a katonai hírszerző tevékenységről szóló tudósításokra.

A 2017. december 16-i cikk utalásokat tartalmazott a hadsereg egyik hírszerző egységének működési helyére és feladataira. A cikket ért bírálatok miatt a főszerkesztő leállította a téma tervezett folytatását.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még