Terrortámadás

A zsinagógából távozókra nyitott tüzet egy merénylő Jeruzsálemben – Többen meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az óriási felháborodás miatt átszállították a női börtönből a transznemű erőszakolót

| Szerző: hirado.hu
Napok óta uralja a brit sajtót annak a skót transznemű nőnek az ügye, aki férfiként megerőszakolt két nőt, majd a tárgyalásra várva nemváltásba kezdett, így próbálva kijátszani a rendszert, hogy női börtönbe kerüljön. A BBC Scotland értesülései szerint csütörtökön megszületett a döntés a fogvatartott ügyében, akit egy férfiak számára fenntartott börtönbe helyeztek át.

 

Miután a korábban Adam Graham néven ismert férfit bűnösnek találták nemi erőszak vádjában, az immáron transznemű nőként, Isla Bryson néven élő fogvatartottat a stirlingi Cornton Vale női börtönbe helyezték előzetes letartóztatásba. A közfelháborodást kiváltó döntést azonban hosszas huzavona után megváltoztatták, és az erőszaktevőt átszállították egy férfiak számára fenntartott büntetés-végrehajtási intézménybe.

Kapcsolódó tartalom

A tárgyalása megkezdéséig fennálló időt nemváltásra felhasználó Bryson ügyében a jövő hónapban születik hivatalos ítélet, miután kedden bűnösnek találták nemi erőszak vádjában. A feltételezések szerint

ez lehet az első alkalom, hogy nők megerőszakolásáért ítélnek el egy transznőt Skóciában.

Az elmúlt napokban a legvitatottabb kérdést az képezte, hogy hol kellene Brysonnak letöltenie a büntetését, mivel aggályok merültek fel a többi nő biztonsága miatt a Cornton Vale női börtönben, ha az erőszaktevőt ott helyeznék el.

A skót parlament a múlt hónapban fogadta el azt a jogszabályt, amelynek célja, hogy megkönnyítse az emberek számára a nemük jogilag elismert megváltoztatását. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök azonban ragaszkodott hozzá, hogy a jogszabály-változtatások nem játszottak szerepet a Bryson-ügyben. A nemek elismeréséről szóló reformtervezetet az Egyesült Királyság kormánya blokkolta, mivel az hatással lehet a Skóciában, Angliában és Walesben alkalmazandó egyenlőségi törvényekre.

Sturgeon a skót parlamentben az azonnali kérdések órájában elmondta, egyetért azzal, hogy nem lehetséges egy nemi erőszak vádjában bűnösnek talált személyt női börtönben elhelyezni. Közvetlenül a Bryson-ügyre utalva úgy fogalmazott: „Nem lenne helyénvaló, ha bármelyik elítélttel kapcsolatban részleteket közölnék arról, hogy hol tartják fogva őket”.

De tekintettel a közvélemény és a parlament érthető aggodalmára az ügyben, megerősíthetem a parlamentnek, hogy a fogoly nem a Cornton Vale női börtönben lesz elhelyezve. Remélem, hogy ez biztosítékot nyújt a nyilvánosság számára

– tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A skót miniszterelnök kiemelte, az általános gyakorlat szerint minden olyan rabot, aki szexuális bűncselekmény elkövetésének kockázatát jelenti, elkülönítenek a többi fogvatartottól, legalább addig, amíg a kockázati kiértékelést elvégzik.

Nincs automatikus joga egy bűncselekményért elítélt transznemű nőnek arra, hogy büntetését női börtönben töltse le, még akkor sem, ha rendelkezik nemi elismerő bizonyítvánnyal” – fejtette ki.

Sturgeon elmondta, Bryson várhatóan nem lesz a stirlingi Cornton Vale-ben a csütörtök délután véget ért 72 órás elkülönített értékelési időszak végére. Az üléstermen kívül újságíróknak nyilatkozva azonban kijelentette, nem adott „hivatalos utasítást” a skót börtönszolgálatnak Bryson Cornton Vale-ből való eltávolítására.

A Skót Konzervatív Párt vezetője politikai motivációt sejt a pálfordulás mögött

Douglas Ross, a skót konzervatívok vezetője szerint pártja hónapok óta figyelmeztetett a nemek közötti egyenlőséget érintő reformokról szóló vita során arra, hogy az erőszakos bűnözők, akárcsak a szexuális bűnözők, megpróbálják majd kihasználni a törvény kiskapuit – számolt be a BBC.

Hozzátette, érthetetlen, hogy közfelháborodás és egy sor negatív címlapsztori kellett ahhoz, hogy Nicola Sturgeon rájöjjön, egy kétszeres erőszaktevő elhelyezése egy női börtönben teljesen elfogadhatatlan és helytelen.

Neki és igazságügyi miniszterének megvan a hatalma, hogy általános tilalmat vezessen be az erőszaktevők női börtönben való elhelyezésére, akkor miért nem hajlandó élni vele?” – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint a mostani döntés azt sugallja, hogy Nicola Sturgeon zajos pálfordulása a Bryson-ügyben inkább a politikai kockázatkezelés miatt történt, mintsem a női fogvatartottak biztonsága végett.

Kapcsolódó tartalom

Bryson felesége kitálalt

Nicola Sturgeon azt követően jelentette be Bryson áthelyezését, hogy a transznemű nő elhidegült felesége, a 31 éves Shonna Graham azt állította, volt élettársa nemváltása a figyelem felkeltése érdekében tettetett látszat, és Bryson megpróbálja becsapni a hatóságokat.

Egyszer sem említette nekem, hogy rossz testben érzi magát, vagy bármi ilyesmi” – nyilatkozta a Daily Mailnek, és azzal vádolta Brysont, hogy együtt töltött idejük alatt bántalmazta őt.

A nemi erőszakkal kapcsolatos per során Bryson azt állította, hogy már négyéves korában tudta, hogy transznemű, de csak 29 éves korában döntött a nemváltás mellett. Jelenleg hormonokat szed, és műtétet kérelmez a nemváltás befejezéséhez.

Kiemelt kép: Isla Bryson, született Adam Graham (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még