Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

A perui kormány utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy számolják fel az útakadályokat

A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.

A hatóságok csütörtökön 88 útlezárást számoltak össze Peru 25 régiójából nyolcban. A szállítást akadályozó útlezárások hiányt okoznak az alapvető javakból és az üzemanyagból, ami felhajtja az árakat, és a kormány szerint az ország számos területén megnehezítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és a gyógyszerek szállítását.

A tiltakozók lezárták az Andokat összekötő központi autópályát is, amely az élelmiszerek Limába történő behozatalának fő útvonala. Teherautók százai kényszerülnek vesztegelni itt.

A kormány a blokádokat tette felelőssé tíz halálesetért, köztük három gyermek haláláért, akik a kormány szerint nem kaphatták meg időben a szükséges egészségügyi ellátást.

A hatóságok szerint a tiltakozáshoz való jog „nem foglalja magában az utak elzárását, és még kevésbé élvezhet elsőbbséget az olyan emberek élethez való jogával szemben, akiket kezelésre kell szállítani vagy akiknek oxigénre vagy gyógyszerekre van szükségük ahhoz, hogy tovább élhessenek”.

A megmozdulások a baloldali politikai újonc Castillo eltávolítása és letartóztatása után kezdődtek decemberben. A 2021-ben megválasztott elnököt az után vették őrizetbe, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus puccskísérletnek minősített. Castillo jelenleg börtönben van, lázadással vádolják, ő tagadja bűnösségét.

A biztonsági erők és a Castillo-párti tüntetők közötti összecsapásokban, amelyek során az új elnök, Dina Boluarte lemondását és azonnali választásokat követeltek, hat hét alatt legalább 46 ember vesztette életét.

Kiemelt kép: MTI/EPA-EFE/Hugo Curotto

Ajánljuk még