Aktuális

Leszállt a Holdra az első japán holdjáró

A lengyel kormányfő az Ukrajnában zajló népirtásra figyelmeztetett a holokauszt-emléknap alkalmából

A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.

A lengyel miniszterelnök felidézte: hatmillióra teszik a holokauszt áldozatainak számát, egyharmaduk gyermek volt. A meggyilkoltak nagy része lengyel állampolgár – írta.

Morawiecki a lengyel nemzeti identitás, az európai és a világtörténelem részének nevezte az áldozatok emlékének ápolását. „A totalitarizmus fennállásába, az imperializmus előretörésébe való beleegyezés mindig ugyanoda torkoll: emberek millióinak drámájába” – fogalmazott.

A holokauszt áldozatai iránti tiszteletből, és a tragédiájukból levont bölcsességgel ma „keményen és közösen szembe kell szállnunk a gonosz démonokkal szemben, akik népirtást követnek el Európa keleti részén” – olvasható a bejegyzésben.

Az auschwitz-birkenaui német náci haláltábor felszabadítása napján „szem előtt kell tartani, hogy keleten Putyin új lágereket épít” – írta Morawiecki, hozzátéve: a szolidaritás és Ukrajna következetes támogatása biztosíthatja, hogy ne ismétlődjön meg a történelem.

Andrzej Duda lengyel elnök Twitter-bejegyzésében szögezte le :

a holokauszt emlékének figyelmeztetésként kell szolgálnia minden következő nemzedék számára.

Az auschwitzi emlékhelyen pénteken megkezdődtek a haláltábor felszabadításának 78. évfordulója alkalmából – Duda tiszteletbeli védnökségével – megrendezett megemlékezések. Rész vesz rajtuk mintegy 20 túlélő, a külföldi vendégek között pedig Douglas Emhoff, Kamala Harris amerikai alelnök férje is megjelent.

Jelen voltak a lengyel államfői hivatal, a szejm és a szenátus képviselői, valamint külföldi diplomaták is. Ukrajna megtámadása miatt a szervezők nem hívták meg a megemlékezésre Oroszország képviselőit.

A PAP hírügynökség úgy értesült, az orosz külképviselet munkatársai a Vörös Hadsereg katonáinak auschwitzi tömegsírját koszorúzták meg pénteken egy másik rendezvény keretében. A központi megemlékezés péntek délután az auschwitz-birkenaui gázkamrák romjainál a zsidó és keresztény egyházi vezetők imájával zárult.

Az eredetileg 1940-ben, lengyel foglyok számára létesített tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. ukrán frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el.

Az auschwitzi múzeum felidézte: a felszabadítás előtt a nácik mintegy 1,1 millió embert gyilkoltak meg Auschwitzban, főként zsidókat, de lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és más nemzetiségűeket is. A szovjet csapatok mintegy 7 ezer, végsőkig legyengült embert, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

Január 27-ét az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Kiemelt kép: EPA/Zbigniew Meissner 

Ajánljuk még