Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Politico a brüsszeli korrupcióról: Meglévő autonómiáját félti Brüsszel

Meglévő autonómiájukat féltik, ezért akadályozzák egyes európai parlamenti képviselők a rájuk vonatkozó szabályok szigorítását – erről ír a Politico. A lap megjegyzi, hogy az EP-képviselők egy része a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után sem támogatja, hogy könnyebben elszámoltathatók legyenek. Pedig – mint írják – a közelmúlt botrányai rávilágítottak, hogy változásra van szükség az Európai Parlamentben.

Az EP-képviselők még a korrupciós botrány után is ellenállnak az ülésterem megtisztítására irányuló erőfeszítéseknek – számol be a Politico. Azt írják, az elmúlt hetek kirobbant botrányai rávilágítottak, hogy változásra van szükség az Európai Parlamentben, azonban sok képviselő továbbra is attól tart, hogy egy szigorúbb szabályozás megfosztaná őket a most meglévő autonómiájuktól – hangzott el az M1 Híradójában.

A cikkben emlékeztetnek rá, korábban már voltak arra törekvések, hogy szigorítsák az EP-képviselőkre vonatkozó szabályokat. Csakhogy akkor azt a többség nem szavazta meg. Többen azzal érveltek, hogy az elszámoltathatósági intézkedések alááshatják a választók akaratát.

A brüsszeli korrupciós botrány még december közepén robbant ki, mert a jelek szerint Katarból és Marokkóból érkező kenőpénzeket fogadhatott el egy kör, amiért cserébe szívességeket tettek az érintettek ezeknek az országoknak. Az Európai Parlament volt alelnöke, a görög Eva Kaili továbbra is őrizetben van, miután a házkutatásokon összesen több mint másfél millió eurót foglaltak le a rendőrök. Átszámítva ez 600 millió forintnál is többet jelent. A képviselő apja pedig a rajtaütéskor éppen egy bankjegyekkel teli bőrönddel próbált elmenekülni.

Kapcsolódó tartalom

A napokban Eva Kaili újabb családtagja bukott le: a nővére is eurószázezreket kaphatott illegálisan – erről írt az Origo. Az ügyről a Politico számolt be először, miután kiderült: Mantalena Kaili cége olyan uniós pályázatokon indult, amelyeket Eva Kaili felügyelt, amivel több százezer eurós nyereségre tehetett szert.

Ráadásul nemcsak Katarból és Marokkóból, hanem Kuvaitból is kaphatott korrupciós pénzt a letartóztatott brüsszeli EP-alelnök – erről a V4NA nemzetközi hírügynökség írt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még