Aktuális

Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Naponta razziáznak az ukrán rendőrök és katonák, hogy Kárpátaljáról a frontra vigyék a férfiakat

Rettegésben tartják a nyugat-ukrajnai férfiakat az egyre brutálisabb kényszersorozások. Beszámolók szerint ugyanis szabályosan vadásznak a hadkötelesnek tűnő férfiakra az utcán. Többnyire frekventált helyeken: pályaudvarokon, benzinkutaknál, üzletközpontok, piacok közelében lépnek akcióba a rendőrök és a toborzóirodák dolgozói, de házakba is bemennek. Csak Kárpátalján naponta mintegy száz helyen tartanak razziát. Aki teheti, ki sem mozdul otthonról.

A nyílt utcán fogtak fegyvert a katonák és a rendőrök egy férfira, akit be akartak sorozni, majd amikor ellenállt, kirúgták a lábát és erőszakkal leteperték a földre. Egy másik középkorú férfit civilek szeme láttára löktek a falnak, ütöttek ököllel, majd fogtak le, és hurcoltak el a piacról. A bevásárlóközpontoknál is gyakoriak a dulakodások, ugyanis az ukrán hadsereg mindenkit, akit csak tud, igazoltat, és elvisz katonának.

A toborzók nem válogatnak az eszközökben, Odesszában például már mentőautókból kiugorva állítják meg, majd viszik el a hadkötelesnek tűnő férfiakat.

Kapcsolódó tartalom

Kárpátalján is rendszeresen készülnek hasonló felvételek a kényszersorozásokról. Ugyanis Kijev ott is több ezer embert akar besorozni, hogy az ukrán hadsereg veszteségeit pótolja. Pedig már eddig is rengeteg embert vittek el Kárpátaljáról, akik közül sokan elestek vagy megsebesültek a fronton.

Óriási veszteségei vannak a 128. hegyivadász dandárnak is, amelyet Kijev mindig a leghevesebb összecsapásokban vetett be. Ők harcoltak az első vonalban a csak „húsdarálóként” emlegetett Szoledárnál is. Ebben az alakulatban szolgál a legtöbb magyar, akik leírhatatlan és elmondhatatlan pokolként beszéltek a keleti frontról.

Sokan azt sem értik, hogy Kijev miért

mindig a kárpátaljai alakulatot küldi a leghevesebb harcokba.

Kapcsolódó tartalom

A Pesti Srácoknak többen nyilatkoztak, de csak név nélkül, ugyanis megtorlásra számíthatnak az ukrán hatóságoktól, ha kiderül, hogy beszéltek az embertelen állapotokról.

„Buszokról, menetrend szerinti járatokról szállítják le az embereket, üzletbe mennek be, munkahelyekre, sőt most már lakásról lakásra járnak és keresik a katonaköteleseket” – mondta egy neve elhallgatását kérő nyilatkozó.

A helyiek szerint belső Ukrajnából jött az a több száz rendőr és katona, akik csoportokban vonulva begyűjtik a férfiakat.

A magyarok riadóláncon keresztül értesítik egymást, hogy éppen merre járnak a toborzókülönítmények.

Kárpátalján a félelem az úr, az ottaniak nem mernek kimenni az utcára, aki tud elmenekül, aki pedig nem, az bujkál, mert különben megkapja a behívót, és elviszik.

Az embervadászat a határon is folytatódik. A katonák és határőrök minden autót átvizsgálnak, a zöldhatárt pedig éjjellátókkal is figyelik. A menekülésre szinte nincs esély. A hétvégén kilenc férfit és egy őket kísérő nőt, hétfőn pedig szintén kilenc kárpátaljait fogtak el.

Kapcsolódó tartalom

Lapinformációk szerint a magyar határtól alig néhány száz méterre, egy speciálisan erre a célra kialakított hűtővagonban több száz katona holttestét őrzik az ukrán hatóságok. A katonák már több hete, sőt egyes esetekben több mint egy hónapja estek el, de a hozzátartozók még nem temethették el őket.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Katerina Klocsko)

Ajánljuk még