Aktuális

Banánok közt rejtőzött a pók a Lidl-ben, riasztották a tűzoltókat

Miközben Türingiában örülnek neki, a baloldal politikai okokból hergel a debreceni akkumulátorgyár ellen

Türingiában ma adták át azt a kínai akkumulátorgyárat, amely ugyanolyan technológiát használ, mint az a gyár, amelyet Debrecenben építenek. A német civilek és a zöld-, illetve baloldali politikusok örömmel fogadták a beruházást, és azt mondták: az semmilyen környezeti aggályt sem vet fel. Ezzel szemben itthon hetek óta uszít a baloldal a debreceni üzem ellen.

A legmodernebb technológiával készülnek a lítium akkumulátorok a kínai CATL üzemeiben. A rohamléptekben fejlődő energiaforrásokat az elektromos autókban használják világszerte – számolt be az M1 Híradója.

A kínai vállalat Türingiában nyitotta meg első európai gyárát, amely kapcsán környezeti probléma nem merült fel, sőt kifejezetten zöld-akkumulátorgyárként hivatkoznak rá.

Türingia tartományi miniszterelnöke arról beszélt: fontos, hogy náluk épült az új gyár. A következő üzemét pedig Magyarországon építi a kínai beruházó. A baloldali Bodo Ramelow hangsúlyozta: hallott a magyarországi a környezetvédelmi kritikákról, de ezek nem aggasztják.

„Nagyon odafigyeltünk arra, hogy semmilyen környezetszennyezés ne történhessen, a teljes építkezést az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy ez biztosítva legyen. Minden folyamat, így az energiakörforgás is úgy van kialakítva, hogy semmilyen kémiai szennyezés nem történhet, és biztos vagyok abban, hogy Magyarországon is hasonló alapossággal biztosítják ugyanezt” – mondta Bodo Ramelow, Türingia tartomány miniszterelnöke.

Európa országai versenyeznek, hogy a németországihoz hasonló modern és biztonságos akkumulátorgyár épüljön náluk

A kedvező gazdasági körülmények miatt a kínai vállalat mégis úgy döntött, hogy a következő európai gyárát Magyarországon, Debrecenben építi fel.

A CATL beruházása hazánkban a valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forintos fejlesztést jelent. Amellett, hogy erősíti Magyarország pozícióit az autóiparban, új munkahelyeket hoz létre, és segít fenntartani a gazdasági növekedést.

A baloldali pártok azonban a kezdetektől támadják a beruházást. Az LMP-s Schmuck Erzsébet például elfogadhatatlannak nevezte a fejlesztést, és civilek bevonását követelte. Az LMP-s Bakos Bernadett pedig azt mondta: pártjuk küzd az ellen, hogy bárhova, bármikor akkumulátorgyárat lehessen telepíteni.

„Kezdeményeztünk országos népszavazást arról, hogy a továbbiakban a helyiek megkérdezése, vagyis népszavazás nélkül, ne lehessen akkumulátorgyárakat telepíteni” – mondta a politikus.

A baloldali szólamokhoz Márki-Zay Péter is azonnal csatlakozott, a közösségi oldalán természetrombolónak és egészségkárosítónak nevezte a beruházást.  Felszólította követőit, hogy támogassák a helyi civileket.

A párbeszédes Szabó Tímea alpári stílusban bírálta a kormányt a közösségi oldalán. A baloldali politikus „perverz aljasságnak” nevezte, hogy akkumulátorgyárat tervez a kormány építeni.

A támadásból a Momentum sem maradt ki: a balliberális párt is népszavazást kezdeményezett. Fekete-Győr András környezetpusztításról beszélt, illetve arról, hogy ahogy a magyarországi olimpia ellen, úgy az akkumulátor gyár ellen is népszavazást kell tartani.

Egy pofon pedig már el is csattant. Nőt ütött meg egy férfi azon a debreceni közmeghallgatáson, amelyet a témában tartottak. A megbeszélésen a baloldali hergelés hatására elszabadultak az indulatok: a több száz fős tömeg a szakértőkbe fojtotta a szót, akik tételesen cáfolták a baloldali álhíreket, kiemelve, az üzem megfelel a hazai és az EU-s környezetvédelmi előírásoknak is.

Elemzők szerint

a baloldal a tőle megszokott módon most is politikai alapon és haszonszerzés céljából támadja az akkumulátorgyárat.

Pedig a magyar gazdaság növekedését akkor lehet fenntartani, ha minél több beruházás érkezik az országba. Ugyanis ezek munkahelyeket teremtenek, és segítenek az eddigi eredmények megvédésében is.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még