Gyász

Elhunyt a trónörökös

Még meg sem érkeztek a nyugati harckocsik, Kijev máris új vadászgépekre vetett szemet

| Szerző: hirado.hu
Még meg sem érkeztek a Németország által megígért Leopardok és az amerikai Abrams M1-ek, amelyekért a kijevi hadvezetés hónapok óta lobbizott, Jurij Szak, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója szerint a nyugati nehézharckocsik után negyedik generciós, vagyis a legújabb fejlesztésű vadászrepülőkre tartanak igényt. Az ukránok úgy vélik, hamarosan az összes szovjet gyártmányú MiG-29-est lecserélhetik, és választhatnak a brit-német-olasz-spanyol fejlesztésű Eurofighter vagy az amerikai F–16-os közül.

Az ukrajnai konfliktus kitörésétől kezdve már megszokhattuk, a katonai segélyek terén mindig ugyanaz a forgatókönyv. Ukrajna NATO katonai támogatást kér, megkapja, majd ismért kér. Legyen szó fegyverekről, légvédelmi eszközökről, vagy nehéz tankokról.

Mint ahogy arról beszámoltunk, az Egyesült Államok hosszas huzavona után megadta az engedélyt kedden Németországnak, így Berlin első körben 14 darab harckocsik szállíthat Ukrajnának, illetve a német gyártmányú Leopard nehéz tankok szállítása más országok által is engedélyezetté vált. Emellett közben Joe Biden is bejelentette, hogy az amerikai kormány 30 darab Abrams típusú harckocsival hozzájárul az ukrán védelem megerősítéséhez.

@hirado.hu Nincs vége az ukrán kéréseknek #hiradohu #hírek #ukrajna #usa #vadászgép #háború #tank #külföld #repülő #harckocsi #foryoupage #foryou #nekedbe #fyp ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

„Nem akartak nehéztüzérséget adni nekünk, aztán mégis adtak. Nem akartak HIMARS-rendszereket adni, aztán mégis adtak. Nem akartak tankokat adni, most meg tankokat adnak. A nukleáris fegyvereken kívül nincs már semmi, amit meg ne kapnánk”

– fogalmazott Jurij Szak, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

Kapcsolódó tartalom

Nincs vége az ukrán elvárásoknak

Az ukrán véderőknek hatalmas lökést jelentő harckocsik ugyan még el sem indultak Kijev felé, máris a következő igényt rebesgetik: az ukrán védelmi miniszter tanácsadója közölte, hogy az ukrán hadvezetés negyedik generációs vadászgépekre – mint például a brit-német-olasz-spanyol fejlesztésű Eurofighter vagy az amerikai F–16-os – tart igényt.

A következő nagy feladat a vadászgépek lesznek” – mondta a Reutersnek telefonon Jurij Szak.

Minden fegyvertípusra amit kérünk, már tegnapra szükségünk van” – tette hozzá.

Jurij Szak a The Hill-nek elmondta, hogy optimista a nyugati vadászgépek, például az amerikai F16-osok megszerzésével kapcsolatban.

Mindent megteszünk, hogy garantáljuk: Ukrajna megkapja a negyedik generációs vadászgépeket, amint csak ez lehetséges” – mondta az államtitkár.

Ukrajna jelenleg szovjet korabeli vadászrepülőket használ, köztük MiG-29-eseket. A nyugati vadászgépek és nagyobb hatótávolságú tüzérségi egységek, amelyek lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy az oroszok által megszállt területekre mélyebben mérjenek csapást, sokat jelentene a harctéren.

Kapcsolódó tartalom

A Pentagon is reagált a kérésre

John Kirby, a Pentagon nemzetbiztonsági tanácsadója az újságíróknak elmondta, az Egyesült Államok folyamatos tárgyalást folytat Ukrajnával, és a körülményeknek megfelelően határozzák meg azt, hogy mi mindent adnak az ukránoknak.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: EPA/SOUTH KOREAN DEFENSE MINISTRY)

Ajánljuk még