Gyász

„Sokkal üresebb hely nélküle a világ” – Eltemették a hős rendőrt, Baumann Pétert

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halálra ítéltek egy férfit Maliban három békefenntartó meggyilkolásáért

Halálbüntetést szabott ki a fővárosi bíróság Maliban egy férfira, aki négy évvel ezelőtt megölt három ENSZ-békefenntartó katonát – közölte a világszervezet mali missziója (MINUSMA).

A bamakói törvényszék ítélete szerint a vádlott 2019. februárjában a nyugat-afrikai ország fővárosától mintegy 50 kilométerre fekvő Siby település környékén megtámadott öt békefenntartót, akik közül hárman belehaltak a sérüléseikbe.

A MINUSMA közlése szerint az országban a kivégzésekre vonatkozó moratórium bevezetése, 1980 óta nem hajtottak végre halálbüntetést. Ez a második eset, hogy az ENSZ-misszió elleni támadások Maliban bírósági tárgyaláshoz és ítélethez vezettek. A bamakói bíróság legutóbb, 2021 márciusában kilenc embert állított bíróság elé és ítélt el egy hat évvel korábbi, békefenntartók ellen elkövetett támadás miatt – közölte az ENSZ.

Konfliktuselemzők szerint a csütörtöki ítélet az országot jelenleg irányító junta és az ENSZ-misszió között fennálló feszült kapcsolat enyhülését jelzi. Maliban évente több ezer civil válik az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető erőszak áldozatává annak ellenére, hogy a lakosság védelme érdekében az ENSZ több ezer békefenntartó katonáját állomásoztatja az országban.

A forrongó nyugat-afrikai ország jelenleg a világ egyik legveszélyesebb, békefenntartó misszióval segített helye. A világszervezet múlt pénteki közleménye szerint tavaly a világszerte különböző támadásokban meghalt 28 ENSZ-békefenntartó és négy rendőr, többségük Maliban vesztette életét. A kilencedik egymást követő évben halt meg ott a legtöbb „kéksisakos”, eddig összesen 14-en. A második helyen Kongó szerepel 13 halálos áldozattal.

Malit az országban 2012-ben kitört felkelés óta politikai, gazdasági és humanitárius válság sújtja, ez elősegítette a dzsihadisták térnyerését. Az Iszlám Állam és az Al-Kaida szövetségesei rendszeresen támadnak meg civileket, katonákat és az ENSZ békefenntartó erőit is.

Az ország középső része az erőszak melegágya, és a konfliktus a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is átterjedt. A dzsihadisták jelentős területeket foglaltak el, ezreket öltek meg, és csaknem kétmillió embert elhurcoltak el.

Ajánljuk még