Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Donyecki tisztségviselő: Az orosz erők beásták magukat Vuhledarban

Az orosz erők beásták magukat Vuhledar külterületein – jelentette ki Igor Kimakovszkij, a Moszkva ellenőrzése alatt álló „Donyecki Népköztársaság” megbízott vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Szolovjov Live médiacsatornán.

Kimakovszkij szerint az orosz erők megvetették lábukat Vuhledar külterületén, a tüzérség pedig visszaveri az ukrán ellentámadási próbálkozásokat. A tisztségviselő azt mondta, hogy a fő feladat most nem város frontális letámadása, hanem a harapófogóba vétele. Értékelése szerint ez a taktika „nagyon komolyan igazolta magát”.

Jan Gagin, a donyecki régió megbízott vezetőjének egy másik tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornán azt mondta, hogy az ukrán fél a légierőt is bevetve próbálta meg visszavetni a vuhledari orosz támadást, de nem járt sikerrel. Mint mondta, Vuhledar bevétele elvágja az ukrán kézen lévő Avdijivka és Marjinka lőszerutánpótlását. Donyecket erről a két településről tartja tűz alatt az ukrán tüzérség. Azt állította, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Vuhledart Pokrovszkéval összekötő utat.

Gagin szerint Vuhledarban szétszórt ukrán erők maradtak, amelyek között megszakadt a kommunikáció. Beszámolója értelmében az ostromot megnehezíti a bányaváros kiterjedt földalatti infrastruktúrája. Hozzátette, hogy az orosz erők által elfoglalt Szoledarban és Mariupolban hasonló volt a helyzet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve elmondta: Donyeck térségében az orosz fegyveres erők offenzívájuk során kedvezőbb állásokat foglaltak el. Mint mondta, megsemmisítettek egy ukrán tüzérségi lőszerraktárt Kosztyantinyivka falu közelében, továbbá több mint negyven katonát, egy gyalogsági harcjárművet, két Grad sorozatvetőt, egy M109-es Paladin és Gjacint-B önjáró löveget, két D-20-as löveget és egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart.

A donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében folytatott orosz támadó hadműveletek során a tábornok szerint mintegy hatvan ukrán katona esett el, továbbá megsemmisült három páncélozott harcjármű, két kisteherautó, valamint két üzemanyag- és három lőszerraktár.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők szerda éjjel ismét sikertelen kísérletet tettek a Dnyeperen való átkelésre Nova Kahovka közelében. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fél márciusban vagy áprilisban, az addigra felállítandó új hadtestek bevetésével megpróbál majd ellentámadást indítani Bergyanszk vagy Melitopol irányába, a front alakulásától függően.

Konasenkov tájékoztatása értelmében az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint húsz katona, egy páncélozott harcjármű, egy kisteherautó és egy D-20-as tarack, Liman irányában mintegy hetven halott és sebesült, két páncélozott harcjármű és négy amerikai gyártmányú M-777-es tarack, Herszon irányában pedig három D-20-as tarack, egy Gvozgyika önjáró löveg, egy AN/TPQ-37-es és egy AN/TPQ-50-es ellentűzradar és négy lőszerraktár volt.

Az orosz taktikai repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán 119 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 83 tüzérségi lőállásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy S-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását a Mikolajiv megyei Ocsakiv város közelében.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet. Egy másik ugyanilyen gépet – Vuhledarnál – a légvédelem semmisített meg, továbbá nyolc ukrán drónt, hét Vilha-, Uragan- és HIMARS-lövedéket és egy HARM radarelhárító rakétát is.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 379 repülőgépet, 204 helikoptert, 2956 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7634 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 990 sorozatvetőt, 3921 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8180 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi támadást. Egyebek között belövés ért egy horlivkai börtöntelepet, ahol azonban személyi sérülés nem történt.

Pavel Filipcsuk, a Herszon megyei Kahovka katonai és polgári közigazgatásának vezetője azt mondta, hogy az idei mezőgazdasági idényt súlyosan veszélyeztetik azok a sérülések, amelyeket a helyi öntözőrendszer az ukrán tüzérségi támadások következtében elszenvedett. A rendszert Filipcsuk a legnagyobbnak mondta Európában, és kijelentette, hogy az ágyúzás miatt a szivattyútelep 90 százaléka víz alá került.

Ajánljuk még