Fontos

Ne lepődjön meg, ha hétfőn szirénát hall!

A hét végén eldől, Petr Pavel vagy Andrej Babis lesz az új cseh államfő

Pénteken és szombaton tartják a cseh államfőválasztás második fordulóját, amelyben eldől, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok vagy Andrej Babis volt kormányfő lesz-e Csehország új köztársasági elnöke.

A hatályos szabályok által meghatározott időpontig, vagyis csütörtök délután két óráig egyikük sem lépett vissza.

Andrej Babis vasárnap a közszolgálati televízióban szólította fel Petr Pavelt, hogy lépjen vissza az ő javára, mert ő jobban tudná képviselni Csehország érdekeit, mint a tábornok. Babis azt állította, hogy elnökként az ellenzéki szavazók nagy táborát képviselné, s ezzel mintegy ellensúlya lenne a kormánynak és a parlamenti többségnek. Petr Pavel reagálásában leszögezte: ő egy társadalomnak tartja az összes választót. „Egész életemben hazámat szolgáltam. Amennyiben sikeres leszek, ezt fogom tenni a továbbiakban is, és Önt is szolgálni fogom“ – hangsúlyozta a nyugalmazott tábornok.

A választóhelyiségek pénteken délután két órától este tízig, szombaton reggel nyolctól délután két óráig lesznek nyitva. A választásra jogosult polgárok száma mintegy 8,3 millió.

A két hete lezajlott első fordulóban Petr Pavel 35,4 százalékot, Andrej Babis 34,99 százalékot szerzett.

A második forduló előtti választási kampány igen kiélezett volt. Milos Zeman jelenlegi államfő, akinek második mandátuma március elején lejár, a mostani választási küzdelmet egyfajta polgárháborúnak nevezte.

Andrej Babis elsősorban azt hangoztatta nyilatkozataiban, hogy Pavel katonaként háborúba sodorja Csehországot, s a hadseregen kívül semmihez sem ért.

Petr Pavel pedig azt hangsúlyozta, hogy ő a rend és a nyugalom képviselője, s nem viszi be az országot semmiféle konfliktusba.

A kormánykoalíció kiállt Petr Pavel mellett, Andrej Babist saját pártján és Zeman elnökön kívül a kommunista párt támogatja.

Ajánljuk még