Aktuális

Családja és barátai kísérik ma utolsó útjára Baumann Péter főhadnagyot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszeli korrupció: a letartóztatott Eva Kaili nővére is illegálisan juthatott több százezer euróhoz

A korrupció miatt letartóztatott Eva Kaili nővére is illegálisan juthatott több százezer euróhoz, felvetődött ugyanis a gyanú, hogy a nő a baloldali volt EP-alelnök segítségével nyerhetett pénzeket uniós pályázatokon. Mantalena Kaili ügyvédje tagadta a vádakat. Közben újabb ország neve merült fel a botrányban: Kuvaitból is kaphatott korrupciós pénzt Eva Kaili – hangzott el az M1 Híradójában.

Eva Kaili újabb családtagja bukott le: a nővére is eurószázezreket kaphatott illegálisan. Az ügyről a Politico számolt be először, kiderült:

Mantalena Kaili cége olyan uniós pályázatokon indult, amelyeket Eva Kaili felügyelt. Így szerzett több százezer eurót nővére segítségével.

Bár Mantalena Kaili ügyvédje tagadta, hogy a nő részt vett volna ezekben a projektekben. Közben a céget mindenáron töröltetni akarták a lobbiszervezeteket tartalmazó listáról – ez lett végül gyanús.

A brüsszeli korrupciós botrány még december közepén robbant ki. Azóta is folyamatosan derülnek ki részletek. Újabb és újabb politikusok kerülnek gyanúba. A legtöbben továbbra is ártatlannak vallják magukat. Andrea Cozzolino egyike annak a két európai parlamenti képviselőnek, akiknek felfüggeszthetik a mentelmi jogát. Jelenleg is vizsgálják az ügyét, ő azonban szeretné, ha a lehető leghamarabb tisztáznák a nevét, ezt pedig meg is üzente.

Kapcsolódó tartalom

Ma megerősítette kollégainak, hogy ebben az ügyben teljesen ártatlan. Egyértelműen kijelentette, hogy soha senkitől nem kapott pénzt és semmilyen előnye sem származott azért, hogy befolyásolja a döntést – fogalmazott a politikus ügyvédje.

A gyanúba keveredett képviselők közben már egymásra is mutogatnak. Pier Antonio Panzeri, az ügy egyik fő gyanúsítottja kedden tett tanúvallomást. A korábbi olasz szocialista EP-képviselő enyhébb büntetésért cserébe azt ígérte, megnevez mindenkit, aki benne volt a vesztegetésben.

Csakhogy a fogva tartott Eva Kaili sem nézi tétlenül a helyzetet. Ügyvédei jogi offenzívát indítottak a belga hatóságok ellen. Kijelentették, hogy Kaili ártatlan és a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenkit beperelnek.

Kapcsolódó tartalom

A korrupciós botrányról kiszivárgó hírek azonban nem a görög politikus ártatlanságát támasztják alá. Éppen ellenkezőleg. Egy újabb ország neve is felmerült az egyre duzzadó botrányban.

Kuvaitból is kaphatott korrupciós pénzt a letartóztatott brüsszeli EP-alelnök

– erről a V4NA nemzetközi hírügynökség írt.

A korrupcióval vádolt baloldali képviselő tavaly októberben találkozott a kuvaiti miniszterelnökkel. Mindössze 16 nappal a találkozó után Kuvaitban hét embert végeztek ki. Mindezek ellenére az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága, vagyis a LIBE mégis megszavazta, hogy a kuvaiti állampolgárokat mentesítsék a vízumkötelezettség alól, ha az EU-ba utaznak. Mindezt Eva Kaili is támogatta a testület ülésén, amelynek egyébként még nem is volt a tagja.

Óriási bajban van az európai baloldal – erről a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője beszélt az M1-en. Pócza István úgy fogalmazott: egyre inkább világossá válik az is, hogy az NGO-k működését ki kell vizsgálni Brüsszelben, hiszen a korrupciós pénzek egy részét is civil szervezetek mögé rejtették a botrány szereplői.

Rávilágít a mostani helyzet, amiről sajnos még mindig keveset beszélnek, hogy európai szinten újra kellene gondolni az NGO-k szabályozását. Azt, hogy az NGO-k hogyan végezhetik tevékenységüket, és bizony bizony ki kell mondani bizonyos esetekben, hogy ezek lobbiszervezetek. Nem pedig független, civil, politikától teljesen mentes szerveződések” – fogalmazott a szakértő.

„Az elmúlt harminc év legsúlyosabb korrupciós botrányára derült fény decemberben”

– erről már az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Tóth Erik úgy fogalmazott: ez rávilágít arra, hogy a baloldali brüsszeli politikai vezetés a velejéig korrupt.

Panzeriék például annyira magabiztosak voltak a titkosszolgálati jelentések alapján, hogy 50 ezer eurónyi összegeket mikuláscsomagokban adtak át egymásnak, ami azért mégiscsak azt mutatja, hogy ha volt is eddig bárkinek hite, vagy legalábbis hitelt érdemlő módon tudta az Európai Parlament tisztakezűségét megítélni, ők most már egész biztosan elfordulnak ettől a politikai szervezettől” – mondta a kutatási igazgató.

Tóth Erik emlékeztet: a korrupciós ügy hullámai akár Magyarországig is elérhetnek. Hiszen a brüsszeli korrupt politikusok szoros kapcsolatot ápolnak a hazai baloldali képviselőkkel is. Úgy fogalmazott: Dobrev Kláráról, Ujhelyi Istvánról és Róna Sándorról is kiderült, hogy kapcsolatban állt a korrupt politikusokkal.

A kiemelt képen: a letartóztatott Eva Kaili szocialista politikus (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Ajánljuk még