Rendkívüli

Késes támadás Németországban, két ember meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajna mellett Franciaország és Szlovénia is üdvözölte szerdán a német döntést a Leopard 2 harckocsik küldéséről

Ukrajna mellett Franciaország és Szlovénia is üdvözölte szerdán a német döntést a Leopard 2 harckocsik küldéséről Ukrajnának.

Az ukrán szárazföldi erők több száz harckocsit és stabil lőszerutánpótlást várnak a Nyugatról – jelentette ki Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A katonai vezető figyelemre méltónak nevezte az Ukrajnát támogató országok legutóbbi ramsteini találkozójának eredményét, amely szavai szerint „az ukrán hadsereg és az egész ukrán nép hősiességének, valamint a nemzetközi koalíciót összefogó szakmai csapat munkájának köszönhető”.

Rámutatott:

ez az eredmény az Ukrajnának küldendő harckocsik körüli tabu feloldása és az ezzel kapcsolatos együttműködés kezdete.

Reményét fejezte ki, hogy a szállítások felgyorsulnak, volumenük növekedni fog. Pavljuk kiemelte, hogy ezek a haditechnikai eszközök fontosak az ukrán ellentámadás elindításához.

Franciaország is üdvözölte, hogy Németország engedélyezte Leopard 2 harckocsik küldését Ukrajnának, mert azok „meghosszabbítják és kiszélesítik” a Párizs által eddig vállalt fegyveres támogatást – közölte szerdán francia elnöki hivatal.

A francia kormány ugyanakkor még nem hozta meg a döntést a Leclerc típusú harckocsik szállításáról Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban. Emmanuel Macron államfő a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából vasárnap rendezett közös német-francia kormányülést követően úgy fogalmazott, hogy „semmi nem kizárt”.

„Franciaország üdvözli a német döntést, amely meghosszabbítja és kiszélesíti a támogatást, amelyre vállalást tettünk az AMX-10 RC-k szállításával” – jelezte az Elysée-palota az AFP hírügynökségnek. Párizs január 4-én jelentette be, hogy francia gyártmányú, páncélozott harcjárműveket küld Ukrajnának. Az AMX-10 RC könnyű, kerekeken, nem pedig lánctalpon mozgó harckocsi, amely nagyon mozgékony.

Az Oroszország indította ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta Franciaország egyebek mellett tizennyolc, 155 milliméteres, 40 kilométer hatótávolságú Caesar önjáró löveget, páncéltörő és légvédelmi rakétákat, valamint VAB páncélozott személyszállító járműveket szállított Ukrajnának.

Párizs további tizenkét Caesar löveg szállítását tervezi Kijevnek, ezeket egy Dániának szánt szállítmányból irányítanák át.

A német Leopard 2-höz hasonló francia Leclerc harckocsik átadásához a francia elnök vasárnap három feltételt szabott: „az nem növelheti a feszültséget”, „valós és hatékony támogatást kell, hogy jelentsen” az ukránoknak, a képzési időszakot is beszámítva, valamint „nem gyengítheti a francia védelmi kapacitást”.

Az AFP hírügynökség által idézett döntéshozók szerint a harckocsik küldése nem járna a katonai feszültség fokozódásával Ukrajnában, a másik két kritériumról azonban még viták folynak. A képzési idő ugyanis hosszú a Leclerc harckocsik használatához, amelyekből jóval kevesebb létezik Európában, mint a Leopardokból. Párizs szerint rövid távon nem várható semmilyen döntés.

Robert Golob szlovén kormányfő szintén üdvözölte Németország azon döntését, hogy Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, és lehetővé teszi más országok számára is, hogy ugyanezt tegyék.

A lépést elsősorban erős szimbolikus üzenetnek tekinti, de nem hiszi, hogy döntő módon képes befolyásolni a fegyveres küzdelem kimenetelét Ukrajna Oroszország elleni harcában.

„Örülök, hogy így döntöttek” – mondta Golob újságírói kérdésre válaszolva Brdo pri Kranjuban, ahol a szlovén diplomaták éves találkozóját tartották szerdán.

„Nem hiszem, hogy döntő katonai hatása lesz, de ez egy nagyon erős szimbolikus üzenet” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy ezzel a döntéssel Németország bizonyos értelemben „felégette a nyitva tartott hidakat”.

A szerdai berlini kormányülésen hozott döntés alapján első lépésként egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit ad át Berlin a német hadsereg (Bundeswehr) állományából Ukrajnának.

A támogatás azt szolgálja, hogy az ukrán hadsereg minél gyorsabban felállíthasson két zászlóaljat a német gyártmányú harckocsikból. Ehhez – német engedéllyel – más országok is átadnak ilyen harcjárműveket Ukrajnának.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még