Aktuális

Dárdai Pált sokkolta a halálhír: „Borzasztó, ami történt”

Svéd bandaháborúk: kiengedték a szellemet a palackból, sosem lesz vége

| Szerző: hirado.hu
A közép-svédországi régió rendőrkapitánya szerint kiengedték a szellemet a palackból, sosem lesz vége a bandaháborúknak Svédországban. A rendőrtiszt az egyre erőszakosabbá váló galerikkel kapcsolatban a legnagyobb problémának azt tartja, hogy sok fiatalkorú számára vonzó a bűnöző életforma. Szerinte ennek megakadályozására a család, az iskola és a szociális hálózat teheti a legtöbbet.

 

„Alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy ez egy soha véget nem érő folyamat lesz”

– közölte borúlátó véleményét az egyre erőszakosabbá váló svédországi bandaháborúkról Jale Poljarevius a közép-svédországi régió rendőrkapitánya.

Az elmúlt években egyre gyakoribbak és egyre erőszakosabbak voltak azok a bűncselekmények, amelyeket szervezett bűnbandák követtek el a skandináv ország területén, különösen Stockholmban és környékén. Az egykor békés, jóléti állam fővárosának egyes lakónegyedeiben mindennaposak a lövöldözések, késelések, és újabban már a robbantások is. Zömében migráns hátterű galerik uralják a drogpiacot, felügyelik a prostitúciót, a cigarettacsempészetet és a fegyverkereskedelmet. Az egymással való leszámolásoknak több ártatlan áldozata is volt az elmúlt időszakban: a legmegrázóbb annak a tizenkét éves kislánynak az értelmetlen halála, akit az egymásra lövöldöző gengszterek eltéved golyója ölt meg egy gyorsétteremben 2020-ban.

„Az effajta bűnözői hálózatot nem lehet felszámolni, képtelenség. Ha a hatóságok kiiktatnak egy-két láncszemet, mindig lesznek újak, akik a helyükre lépnek”

– vélekedik a rendőrkapitány.

Jale Poljaverius szerint a bűnüldöző szerveknek egyszerre három területen kellene eredményeket elérniük: egyrészt el kellene fogni a bandatagokat, és bíróság elé kellene állítani őket, megakadályozni, hogy kiskorúak is „belépjenek” a bandákba, végezetül elérni azt, hogy felhagyjanak a bűnöző életmóddal. Éppen ezért roppant fontosnak tartja a prevenciót, hogy megelőzzék a bandákat abban, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a bűnöző életmódot a könnyű pénz, a gyors autók és a fegyverek hamis ígéretével.

Természetes módon ebben óriási szerepe van a családnak, az iskolának és az egész szociális hálónak. A rendőrkapitány közölte: az átlagpolgár számára sokszor visszatetszést kelt az is, ahogy az elfogott bűnözőkkel bánnak a svéd börtönökben: kávé, péksütemény és könyvtár is rendelkezésükre áll a kegyetlen elítélteknek.

Kapcsolódó tartalom

A lehetséges megtisztulás kapcsán Poljaverius New York példáját hozta fel, ahol a nyolcvanas évekre jellemző rettenetes állapotokat Rudy Giuliani polgármester a Law and Order (jog és rend – a szerk.) politikájával gyakorlatilag megszüntette.

Az elmúlt időszakban – egy összehangolt és titkos akció keretében – 415 embert állítottak bíróság elé, és ítéltek el, ám sajnálatos módon ettől a bandaháborúk nem szűntek meg, sőt az Aftonbladet felmérése szerint tovább nőtt a bandák száma Svédországban, és azok egyre erőszakosabbak.

Ismeretes, a baloldali kormányok Svédországban évtizedek óta roppant felelőtlen befogadópolitikát folytattak, és ezzel egy olyan helyzetet teremtettek, ahol kiszabadult a szellem a palackból.

 

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még