Legfrissebb

Megvan, mikor lesz Orbán Viktor évértékelője

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Politikai tűzszünet” elfogadására szólította fel a tiltakozókat a perui államfő

„Politikai tűzszünet” elfogadására szólította fel a tiltakozókat Dina Boluarte perui elnök kedden, miközben a főváros, Lima utcáin ismét több száz tüntető vonult utcára, és szemtanúk szerint összecsapások törtek ki a tiltakozók és a rendőrök között.

A televíziós felvételeken látszott, hogy néhány ember és rendőr megsérült, bár nem súlyosan. A városközpontban több órán át tartó zavargások után helyreállt a nyugalom. A tüntetések sorozata decemberben kezdődött, miután Pedro Castillo akkori elnököt leváltották. A zavargásokban eddig több mint 50 ember vesztette életét.

Alex Contreras gazdasági miniszter elmondta, hogy bár a hetek óta tartó tüntetések hatással voltak egyes ágazatokra, különösen a turizmusra, a gazdaság idén mintegy 4 százalékkal bővülhet, amit a kormány 1,55 milliárd dolláros (535,5 milliárd forint) gazdaságélénkítési programja is támogat, miközben a sol továbbra is a régió legstabilabb valutája.

A tiltakozások eddig kétmilliárd sol (184 milliárd forint) kárt okoztak a termelésben, és hárommilliárdos (276 milliárd forint) kárt az infrastruktúrában – közölte Boluarte elnök egyik sajtótájékoztatóján.

Castillo volt elnököt, akit 18 hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek, mert „lázadás” miatt nyomoznak ellene, az államfő azzal vádolja, hogy 17 hónapig tartó vezetése alatt nagyon kiéleződött a társadalom politikai polarizációja. Szerinte a tüntetések olyan „radikális emberek” miatt torkollottak erőszakba, akiknek a kábítószer-kereskedelemhez, az illegális bányászathoz és a csempészethez van köze.

A Contreras által említett gazdaságélénkítési programot a kormány az év végén hirdette meg, és fókuszában a tüntetések hatása miatt leginkább sújtott régiók állnak. A terv magában foglalja a jóléti ellátások bővítését, például a nyugdíjak emelését, ingyenkonyhák és közmunkaprogramok létesítését, több háztartás rákötését a gázhálózatra, valamint a bányászatba és a mezőgazdaságba történő beruházásokat.

Ajánljuk még