Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Pakisztánban letartóztatták Imran Hán volt miniszterelnök pártjának egyik vezető politikusát

A pakisztáni rendőrség letartóztatta szerdán Imran Hán volt miniszterelnök pártjának egyik magas rangú vezetőjét azzal a váddal, hogy megfenyegette a választásokat felügyelő testület vezetőjét és más kormánytisztviselőket. Erről hivatalos közleményt adtak ki.

A kormányt nyíltan bíráló Favad Csódri letartóztatása súlyos csapás a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrík-i-Inszáf) számára, amelyben alelnökként tevékenykedik. A párt rögtön elítélte alelnöke letartóztatást, és követelte szabadon bocsátását.

A politikust otthonában, Lahorban, a keleti Pandzsáb tartomány fővárosában vették őrizetbe egy hajnali razzia során – közölte a családja.

Sirin Mazari, Hán pártjának szóvivője elmondta, hogy Csódrit bilincsben, egyenesen a lahori bíróságra vitte a rendőrség.

A párt által később közzétett felvételeken látható, amint Csódri támogatói összegyűlnek a bíróság előtt, és rózsaszirmokat szórnak rá, miközben a rendőrök a tárgyalóterem felé vezetik. Több száz támogató később tiltakozásul úttorlaszt emelt Csódri Pandzsáb tartománybeli szülővárosának, Dzsehelámnak az egyik főútvonalán.

Csódri kedden bírálta a választásokat felügyelő testületet, mert az egy veterán újságírót, Mohszin Nakvit nevezte ki Pandzsáb ideiglenes főminiszterévé.

Korábban Hán pártja és szövetségesei voltak hatalmon Pandzsábban, és többséget alkottak a tartományi gyűlésben, de a hónap elején feloszlatták a helyi törvényhozást, amivel nyilvánvalóan nyomást akartak gyakorolni a központi kormányra. A tartományi gyűlés feloszlatása el is vezetett oda, hogy előrehozott választásokat kell tartani országos szinten, amelyeket az alkotmány szerint 90 napon belül kell megtartani.

Csódri kedden újságíróknak azt állította, hogy Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök kormánya bármikor letartóztathatja Imran Hán volt pakisztáni kormányfőt.

Hánt, aki továbbra is népszerű, és hatalmas tömegeket vonz, tavaly áprilisban parlamenti bizalmatlansági szavazáson buktatták meg, és azóta az ellenzéket vezeti. Az egykori krikettsztárból iszlamista politikussá vált Hán tavaly novemberben megsebesült egy lövöldözésben, miközben a főváros, Iszlámábád felé vezetett egy menetet. A lövöldözésben Hán egyik támogatója meghalt, többen megsebesültek.

Ajánljuk még