Aktuális

Negyvenöt játékosnak volt ötöse a hatos lottón

Indiában igyekeznek megakadályozni a Modiról szóló, betiltott BBC-dokumentumfilm egyre szaporodó vetítéseit

Napokkal azután, hogy az indiai kormány megtiltotta a Narendra Modi miniszterelnöknek a 2002-ben gudzsaráti zavargásokban játszott szerepét vizsgáló BBC-dokumentumfilm sugárzását, a hatóságok a középiskolai és egyetemi vetítéseket igyekeznek megakadályozni.

Újdelhiben fokozódott a feszültség szerdán a Dzsámia Millía Iszlámija Egyetemen, ahol diákok egy csoportja a film levetítésére készült, mire több tucatnyi, könnygázzal felszerelt rohamrendőr jelent meg a campus kapuinál. A rendőrök összecsaptak a tüntető diákokkal, legalább féltucat tiltakozót őrizetbe vettek.

A fővárosi Dzsaváharlál Nehru Egyetemen kikapcsolták az áramot és az internetet kedden a tervezett vetítés előtt, de a diákok a Telegram és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson megosztva a laptopjukon és a telefonjukon néztek meg részleteket a dokumentumfilmből.

A dél-indiai Haidarábádi Egyetemen vizsgálat indult, miután a hét elején diákok egy csoportja levetítette a betiltott dokumentumfilmet.

Kerala dél-indiai államban Modi pártjának, a Bháratíja Dzsanatának egyes dolgozói tartottak tüntetést kedden, miután ellenzéki pártokkal szövetkezett diákcsoportok a tilalom ellenére levetítették a filmet.

Az indiai kormány a szükségállapotra vonatkozó törvényekre hivatkozva tiltotta meg a BBC kétrészes dokumentumfilmjének bemutatását, valamint a filmmel kapcsolatos rövid videók megosztását az interneten. Az alkotás Narendra Modi miniszterelnök szerepét vizsgálja a nyugat-indiai Gudzsarát államban 2002-ben kitört zavargásokban.

A BBC a zavargásokról készített dokumentumfilmet India: The Modi Question (India: A Modi-kérdés) címmel, melyben bemutatják Modi felemelkedését a Bharatija Dzsanatán belül, és útját Gudzsarát állam kormányzói székéig.

Kapcsolódó tartalom

A brit televízió olyan feljegyzéseket is bemutatott, amelyek szerint Modi magatartását annak idején nyugati diplomaták és a brit kormány is bírálta, az egyik kormányzati jelentés szerint a zavargások „hordozták az etnikai tisztogatás minden jegyét”.

A film első részét a múlt héten mutatta be a BBC Nagy-Britanniában. Modi elnököt sokan azzal vádolják Indiában, hogy állítólag bűnrészes volt a 2002-ben, a nyugat-indiai Gudzsarát államban kirobbant zavargások során elkövetett erőszakos cselekményekben, amelyek azután törtek ki, hogy 59 hindu zarándok meghalt egy felgyújtott vonaton.

A tűzvészért az állam muszlim lakosságát okolták. Ezt követően csaknem ezer muszlim halt meg erőszakos cselekményekben az államban, Narendra Modi ekkor Gudzsarát állam kormányzója volt.

Emiatt a rendőrséget azzal vádolták, hogy tétlenül nézte az erőszakot,

Modit pedig azzal, hogy nem tett eleget a muszlim kisebbség védelmében. Narendra Modi tagadta az ellene felhozott vádakat, az indiai legfelsőbb bíróság pedig 2013-ban kimondta, hogy nem volt elegendő bizonyíték a felelősségre vonásához.

A dokumentum második része, amelyet kedden mutattak az Egyesült Királyságban, a Narendra Modi-kormány eredményeit vizsgálja a 2019. évi újraválasztása után – áll a BBC honlapján a film ismertetésében.

Az elmúlt években az indiai muszlim kisebbség a hindu nacionalisták által elkövetett erőszakcselekmények célpontja volt. A dokumentumfilm levetítésének tilalmát bírálták az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek. A tilalom egyben fel is hívta a figyelmet a filmre, amelynek részleteit a felhasználók a WhatsApp, Telegram és Twitter portálokon osztottak meg.

Ajánljuk még